VELIKA INVESTICIJA

Bili smo na otvaranju tvornice koja će kod Osijeka zaposliti 1500 ljudi: ‘Nudimo i brojne povlastice‘

Proizvodit će se rješenja i komponente za opskrbu nekih od ključnih industrija kao što su automobilska, prijevozna i sektor zdravstva

Ivan Radić, Andrej Plenković, Fred McCoy, Viktor Manuel Morales

 Marin Franov/Cropix

Američka tvrtka Jabil u četvrtak je i službeno počela s radom u svom novom proizvodnom pogonu u Osijeku, koji je sagrađen za samo 15 mjeseci i u kojem će se proizvoditi rješenja i komponente za opskrbu nekih od ključnih industrija, kao što su automobilska, prijevozna i sektor zdravstva. Jabil je korporacija koja za sebe kaže da su vodeći svjetski pružatelj dizajnerskih, proizvodnih i logističkih rješenja, a u 25 zemalja svijeta zapošljavaju oko 140.000 ljudi. U Osijeku bi ih u prvoj fazi trebali zaposliti 1500, što je u izjavi za medije nekoliko puta ponovio i Fred McCoy, Jabilov izvršni potpredsjednik zadužen za globalno poslovanje, izbjegavajući pritom konkretan odgovor na novinarska pitanja o tome koliko je trenutačno zaposlenih u Jabilovu osječkom pogonu.

Od aparata za kavu do automobilske industrije

Prema našim neslužbenim informacijama, u Jabilu je trenutačno zaposleno između 100 i 150 radnika, ali u tvrtki vjeruju da će se uskoro taj broj značajno povećati.

image

Ivan Radić, Andrej Plenković, Fred McCoy, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix
image

Andrej Plenković

Marin Franov/Cropix
image

Ivan Radić

Marin Franov/Cropix

- Naš osječki pogon simbolizira sljedeće poglavlje na polju novih prilika, inoviranja i suradnje na složenim i važnim rastućim tržištima. Oduševljeni smo spajanjem globalne stručnosti tvrtke Jabil s potencijalom koji ima Osijek. Ovaj pogon predstavlja nove mogućnosti za Jabil, njegove klijente i ovu regiju. U Jabilu pravimo sve, od aparata za kavu do dijelova automobilske industrije - izjavio je McCoy.

Victor Morales, direktor regionalnih razvojnih operacija, istaknuo je kako je "ovo više od tvornice, kao putovanje, objekt koji će rasti, zapošljavati i biti zrcalni primjer kada poduzetništvo i vlasti harmonično djeluju".

- Uzbuđeni smo jer ćemo zahvaljujući povlasticama poput relokacijskih paketa, naknade troškova prijevoza i sudjelovanja u međunarodnim projektima u naš osječki pogon privući nadarene pojedince - rekao je Morales.

image

Fred McCoy

Marin Franov/Cropix
image

Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix
image

Ivan Radić, Ante Šušnjar, Andrej Plenković

Marin Franov/Cropix

Uz osječkoga gradonačelnika Ivana Radića, koji je sa svojim timom prije više od dvije godine počeo pregovore o dovođenju Jabila u osječku Industrijsku zonu Nemetin, pri čemu su Amerikanci birali između 16 gradova i na kraju odabrali Osijek, otvorenju su, između ostalih, nazočili i hrvatski premijer Andrej Plenković, ministar gospodarstva Ante Šušnjar, osječko-baranjski župan Mato Lukić i veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Nathalie Rayes.

- Ovo je velika stvar za Osijek, jedna od najznačajnijih gospodarskih investicija u novijoj povijesti Hrvatske, a za Osijek svakako najvažnija unazad 30 godina. Još jedan korak naprijed u gospodarskoj transformaciji Osijeka, koji je trenutno u velikom investicijskom zamahu s projektima vrijednim 350 milijuna eura u javnom sektoru, od kojih je polovica iz fondova EU, po čemu smo jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj. Također, ova će investicija podići trenutno rekordnu visoku zaposlenost, ali je i odraz povjerenja prema našem gradu te truda svih dionika u ovom procesu - istaknuo je Radić.

Premijer Plenković je, pak, naglasio kako je "Osijek dobio tehnološki napredan centar za proizvodnju sofisticiranih elektroničkih komponenti koji će otvoriti brojna radna mjesta i koji se, zahvaljujući svom kapacitetu, može natjecati na svjetskoj razini. Zadovoljni smo jer je ovaj projekt dodatna potvrda hrvatske privlačnosti za ulaganja velikih svjetskih tvrtki".

image

Tvornica Jabil

Marin Franov/Cropix

- Ovo su iskusni ljudi, koji imaju dobru optiku i znaju gdje im je dobro uložiti, gdje je kvalitetna radna snaga i dobar geostrateški prometni položaj - rekao je premijer te dodao kako je trenutačna gospodarska razmjena Hrvatske i SAD-a vrijedna 1,8 milijardi dolara te će uz Jabil još rasti.

Povratnici iz inozemstva

Plenković, Radić i ostali uzvanici imali su priliku obići pogon, što predstavnicima medija nije bilo omogućeno, ali nam je župan Lukić prenio kako je razgovarao s jednom zaposlenicom iz Vukovara koja se zbog posla u Jabilu vratila iz inozemstva.

image

Tvornica Jabil

Marin Franov/Cropix

- Vidjeli smo jedan visoki sigurnosni sustav i odlične radne uvjete, a iz razgovora s tom zaposlenicom stekao sam dojam da su i djelatnici koji su sada zaposleni izuzetno zadovoljni uvjetima, prošli su edukaciju u Hrvatskoj i Mađarskoj. Očekujem da će tako biti i dalje, a s naše strane bit će maksimalna podrška - napomenuo je Lukić.

Pogon se prostire na površini od 47.938 četvornih metara, a u gradnji je sudjelovalo više od tisuću radnika iz 140 različitih tvrtki. Između ostalog, može se pohvaliti proizvodnim postrojenjem površine 22.296 četvornih metara, a opremljen je najnovijom opremom za tehnologiju površinske ugradnje i automatiziranu montažu te solarnom elektranom ukupne snage 4,8 MW. Pogon, poručuju iz tvrtke koja je ime dobila spajanjem početnih slova imena njezinih osnivača Jamesa Goldena i Billa Moreana, utjelovljuje Jabilovu predanost održivoj, visokotehnološkoj proizvodnji.

image

Ivan Radić, Andrej Plenković, Fred McCoy, Viktor Manuel Morales

Marin Franov/Cropix

"Tvrtka Jabil, koju su časopisi Fortune i Time prepoznali kao najpoželjnijeg poslodavca, planira širenjem poslovanja povećavati broj zaposlenih. Jabil s više od 140.000 zaposlenika na 100 lokacija u više od 25 različitih zemalja nastavlja poticati napredak, pružajući vrhunska proizvodna rješenja za više od 400 vodećih svjetskih brendova. Osječki pogon bit će od ključne važnosti za pružanje podrške europskom poslovanju tvrtke i za ispunjavanje potreba njezinih klijenata diljem svijeta", istaknuli su iz tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 20:25