Oporavak Wall Streeta

Bijela kuća radi na planu potpora gospodarstvu vrijednom 1.000 milijardi dolara

Svaki Amerikanac mogao bi dobiti ček na 1.000 dolara.
 AFP

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skočio 6 posto, nadoknadivši dio velikih gubitaka od prethodnoga dana, nakon što su američka središnja banka i Bijela kuća najavile nove mjere za povećanje likvidnosti i suzbijanje koronavirusa.

Dow Jones porastao je 1.048 bodova ili 5,2 posto, na 21.237 bodova, dok je S&P 500 skočio 6,0 posto, na 2.529 bodova, a Nasdaq indeks 6,23 posto, na 7.334 boda.

Nakon što je dan prije S&P 500 potonuo 12 posto, što je bio njegov najveći tjedni pad od 'Crnog ponedjeljka' 1987. godine, u utorak je taj indeks uspio nadoknaditi dio gubitaka.

To se zahvaljuje kriznim mjerama Feda, koji je pokrenuo kupnju kratkoročnih korporativnih dužničkih vrijednosnih papira kako bi pomogao kompanijama u isplati plaća radnicima i nabavi tijekom pandemije koronavirusa, zbog koje su paralizirani dijelovi gospodarstva.

Taj potez uslijedio je nakon što je u nedjelju američka središnja banka drastično srezala kamatne stope, po drugi put u manje od dva tjedna, i uvela druge mjere za poboljšanje likvidnosti.

„Ulagače zabrinjava problem likvidnosti i to je ono što Fed nastoji ublažiti. No, treba uvesti i fiskalne mjere, a vidimo da mnoge zemlje u svijetu uvode velike fiskalne poticajne pakete, što je utjecalo na tržište”, kaže Stephen Dover.

Bijela kuća poručila je, pak, da radi na planu potpora gospodarstvu vrijednom 850, a možda i 1.000 milijardi dolara, pri čemu bi svaki Amerikanac mogao dobiti ček na 1.000 dolara.

Pandemija je izazvala velike poremećaje u nabavnim lancima i potražnji širom svijeta, a mnoge su zemlje zatvorile škole, zabranile javna okupljanja, odgodile sportske i kulturne događaje...

U SAD-u su slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni u svih 50 država, pri čemu je više od 6.400 zaraženih, dok je više od 100 ljudi umrlo. Milijuni Amerikanaca posljednjih dana ostaju kod kuće, ne idu na posao, u škole...

Zbog toga su mnoge kompanija izvijestile da očekuju pad prihoda, a sve je jasnije da mnogim gospodarstvima, pa i američkom, prijeti recesija.

Unatoč jučerašnjem snažnom rastu, S&P 500 indeks i dalje je oko 25 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

„Još nismo izašli iz šume. Na Wall Streetu cijene dionica nisu porasle dva dana zaredom već dva tjedna”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,79 posto, na 5.294 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,25 posto, na 8.939 bodova, a pariški CAC 2,84 posto, na 3.991 bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 17:00