DRAMA JE GOTOVA

Biden potpisao zakon o podizanju granice zaduživanja: Amerika je izbjegla bankrot

Bez tog zakona zemlja bi se već 5. lipnja našla u situaciji da ne može otplaćivati svoje dugove

Joe Biden 

 Jim Watson/Afp

Nakon višetjedne političke bitke Joe Biden je u subotu potpisao zakon kojim se otklanja opasnost nepodmirivanja financijskih obveza Sjedinjenih Država, priopćila je Bijela kuća.

Američki Kongres je ovog tjedna prihvatio tekst koji omogućuje da se do siječnja 2025. ukine gornja granica javnog zaduživanja SAD-a i koji postavlja neke proračunske ciljeve.

Predsjednik je zahvalio parlamentarnim čelnicima, među kojima republikanskom vođi Kevinu McCarthyju na "suradnji" u donošenju zakona, navodi se u priopćenju Bijele kuće u subotu.

Bez tog zakona, koji je u četvrtak potvrdila demokratska većina, a u srijedu Zastupnički dom s republikanskom većinom, zemlja bi se već u ponedjeljak 5. lipnja našla u situaciji da ne može otplaćivati svoje dugove.

"Ništa ne bi bilo neodgovornije i katastrofalnije", rekao je u petak američki predsjednik u službenom obraćanju iz Ovalnog ureda.

"Teško je postići konsenzus nadilazeći stranačke podjele. Jedinstvo je teško. No nikad ne smijemo odustati od pokušaja", dodao je u pomirljivom tonu kojim je počeo svoj mandat i kojim je obilježena njegova kampanja za izbore 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 15:37