Izbori u SAD-u

Biden ili Trump? Za rješenje ekonomskih problema važan je i Senat

Onima koji žive od plaće do plaće teško je čekati, teže nego političarima
Biden Trump

Ishod američkih predsjedničkih izbora još je neizvjestan, ali ekonomski su problemi u koronakrizi dobro poznati a njihovo će rješenje uvelike ovisiti o odnosu snaga između Bijele kuće i Senata.

Koronarecesija ostavila je duboke ožiljke u američkom gospodarstvu, vrativši ga više od godinu dana unatrag. Radna mjesta vratila su se na razinu iz 2015. godine, a radna je snaga manja no što je bila godinu dana prije ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću u siječnju 2017. godine.

Jedina je svijetla točka osobna potrošnja, snažnija no što je bila prije eksplozije epidemije koronavirusa, iako se zapravo samo vratila na razinu prošlogodišnjeg lipnja.

Cijene stambenih nekretnina rastu, što je dobro za iznajmljivače ali pogoršava krizu dostupnosti stambenog prostora, otežavajući Amerikancima kupnju prve nekretnine.

Industrija je iznimno važna saveznim državama industrijskog Srednjeg Zapada, koje će presuditi izbornog pobjednika. Proizvodne su se aktivnosti oporavile ali zaposlenost je u tom sektoru niža nego u gospodarstvu u cjelini.

Koronavirus se pak i dalje širi nesmanjenom žestinom - prošlog tjedna umrlo je gotovo 6.000 ljudi i sve se više strahuje da će Washington možda biti prisiljen ponovo zatvoriti dijelove zemlje kako bi ga obuzdao.

Novi val zaraze možda je zakočio oporavak ali "gotovo je sigurno da će se stanje u gospodarstvu poboljšati u 2021.", tvrdi Jason Furman, glavni ekonomski savjetnik bivšeg predsjednika Baracka Obame.

Onima koji žive od plaće do plaće teško je čekati, teže nego političarima.

Središnja banka predviđa da će do kraja iduće godine stopa nezaposlenosti pasti sa sadašnjih 7,9 na 5,5 posto. Netom prije Trumpovog ulaska u Bijelu kuću iznosila je 4,7 posto.

Pored gubitka radnih mjesta i pada gospodarstva, Trump odnosno Biden suočit će se i dugoročnim problemima, poput produbljene nejednakosti, većeg duga savezne države i narušenih trgovinskih odnosa.

U vrijeme predizborne kampanje Trump je u anketama dobivao lošije ocjene od Bidena u pitanju upravljanja zdravstvenom krizom koju je izazvao koronavirus. Ispitanici su pak bolje ocjenjivali njegovo upravljanje gospodarstvom i rezultate u otvaranju novih radnih mjesta.

Ulagači su zadovoljni aktualnom situacijom, unatoč tome što konačni izborni rezultat neće biti pouzdano utvrđen još neko vrijeme, s obzirom na najave kandidata da će ga osporiti pred sudom.

Ulagačko zadovoljstvo dijelom izvire iz solidnih šansi da republikanci zadrže većinu u Senatu, što znači da se politički prioriteti neće bitno mijenjati ako izborni pobjednik bude Donald Trump, objašnjava Reuters.

Ako pak pobijedi Biden, republikanska većina u Senatu blokirat će njegove eventualne pokušaje da progura značajnije promjene.

Drugi je razlog zadovoljstva ulagača što je predsjedatelj republikanske većine u Senatu Mitch McConnell u srijedu signalizirao da je spreman poduprijeti novi zakon o pomoći u koronakrizi na sjednici i prije no što novoizabrani senatori i zastupnici polože prisegu.

Kada je u pitanju oslabljeno gospodarstvo, važan će biti tajming, vrijednost i priroda mjera potpore u pandemiji, oko čega se Kongres i Bijela kuća nisu uspjeli dogovoriti prije izbora.

Skromniji paket poticaja mogao bi značiti da "izgledi za rast i rezultate kompanija možda neće biti dobri kao što smo se nadali", objašnjava James Knightley iz nizozemske banke ING.

Biden u Bijeloj kući i republikanska većina u Senatu mogli bi se pokazati najgorom mogućom kombinacijom za gospodarstvo u 2021. jer će se republikanci vjerojatno usprotiviti opsežnijem paketu poticajnih mjera, naglašava Matthew Luzzetti iz američkog ogranka Deutsche Banka.

Bila bi to loša vijest za milijune Amerikanaca s nižim i srednjiim primanjima koji su ostali bez posla i uzalud pokušavaju pronaći izvor prihoda u sektorima putovanja i zabave, vjerojatno osuđenima na tavorenje dok se uspostavi kontrola nad širenjem virusa.

Ako pak Trump dobije još jedan mandat a republikanci zadrže većinu u Senatu, moguć je opsežniji paket poticaja, budući da se Trump za to zalagao, a reizbor bi ojačao njegovu poziciju, ističe Luzzetti.

Kakav god bio izborni rezultat, paket poticaja trebao bi osigurati dodatnu pomoć nezaposlenima, malim poduzećima, saveznim državama i lokalnoj upravi, kako bi se očuvao oporavak, poručuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 06:51