Prepreka

Bez objašnjenja stopiran biznis: Edoardu Fumagalliju sve banke odbile otvoriti račun

Tvrdi da su banke svoje pravilnike i interne akte stavile iznad Zakona o trgovačkim društvima
Eduardo Fumagali
 Željko Grgić / CROPIX

Osnovavši sredinom prošle godine dvije tvrtke sa svojim partnerima iz Italije, zagrebački poduzetnik Edoardo Fumagalli suočio se u pokretanju biznisa s rijetkom preprekom: sve banke kojima se obratio zahtjevom za otvaranje poslovnih računa, kako bi tvrtke mogle poslovati, odbile su mu otvoriti račune.

Premda se banke doslovno otimaju za klijente, kako građane tako i za tvrtke, Fumagallija su odbile s obrazloženjem da račune ne može otvoriti on, nego to mogu njegovi partneri, osnivači tvrtki iz Italije. No, potom su i njima uskratili to pravo.

Punomoć

- Nakon osnivanja tvrtki dobio sam specijalnu punomoć potpisanu i potvrđenu kod javnog bilježnika, u kojoj se izrijekom navodi da mi direktori tih tvrtki iz Italije daju punomoć da mogu u njihovo ime otvoriti račun u Zagrebačkoj banci - ispričao nam je Edoardo Fumagalli. S punomoći, tvrdi on, uredno je odradio sve poslove osnivanja tvrtki, kao što su pribavljanje rješenja Trgovačkog suda i Obavijesti o razvrstavanju u uredu za statistiku (NKD), a njegovi partneri iz Italije, dodaje, upisani su u odgovarajuće registre Ministarstva financija preko zahtjeva za OIB tvrtki uz deponiranje preslika osobnih iskaznica. Zapeo je, međutim, kod poslovnih banaka. Nakon Zagrebačke, odbijen je i u Privrednoj banci Zagreb, OTP banci, Erste Banku, Croatia banci i Sberbanku.

- Na isti način već sam osnivao tvrtke za svoje poslovne partnere iz Italije, nikada nije bilo problema ove vrste ni na Trgovačkom sudu ni u bankama. Sada su mi odbili otvoriti poslovne račune na temelju punomoći pod obrazloženjem da su nevažeće jer su, rečeno mi je u bankama, izdane prije upisa tih društava u sudski registar. Sve to je suprotno Zakonu o trgovačkim društvima, u kojem se, među ostalim, navodi da mandat članu uprave počinje upisom u sudski registar, zatim da su specijalne punomoći napisane na hrvatskom jeziku te da osobe ovlaštene za zastupanje trgovačkog društva mogu dati punomoć drugoj osobi za zastupanje društva prema Zakonu o javnom bilježništvu - tvrdi Fumagalli, čiji su poslovni partneri iz Italije naposljetku došli osobno potpisati ugovor za otvaranje poslovnog računa u Zagrebačkoj banci. No, dočekalo ih je novo iznenađenje.

- Mjesec dana od potpisivanja ugovora iz banke su poslali obavijest da nisu zainteresirani otvoriti poslovni račun. Da nije žalosno, ovakvo držanje banaka bilo bi duhovito - komentira naš sugovornik.

Pravilnici i akti

On optužuje banke da su svoje pravilnike i interne akte poslovanja stavile iznad hrvatskih zakona, prije svega, ističe, iznad Zakona o trgovačkim društvima. Tvrdi da su pravilnici i drugi interni akti banaka usklađeni sa zaoštravanjem borbe protiv financiranja terorizma i pranja novca preko poslovnih računa banaka, na izravni zahtjev EU.

- Ni jedna banka nije mi dala izravno objašnjenje zbog čega mi ne želi otvoriti poslovni račun, niti mi daje tumačenje što je točno u suprotnosti sa zakonima, nego se isključivo pozivaju na interne akte - ističe naš sugovornik.

Slično Fumagallijevim, prošli su i naši pokušaji kod banaka da utvrdimo po kojim propisima, u kojim slučajevima i u kakvoj proceduri mogu biti odbijeni zahtjevi poduzetnika za otvaranje poslovnog računa u banci. Budući da banke u skladu s bankarskom i poslovnom tajnom ne mogu javno komentirati svoje poslovne odluke, nisu nam mogli otkriti ni zbog čega su odbili otvoriti račun Edoardu Fumagalliju.

Upitani za odluku o odbijanju zahtjeva za otvaranje poslovnog računa Edoardu Fumagalliju, iz Privredne banke Zagreb poručeno nam je da su postupili u skladu s propisima te da je podnositelj zahtjeva obaviješten pisanim putem.

- Ne možemo u medijima detaljnije komentirati navode vezane uz konkretan slučaj. Kad se radi o poslovanju Privredne banke Zagreb s poslovnim subjektima (nepotrošači), banka zadržava pravo odbiti zahtjev za otvaranje računa sukladno Općim uvjetima poslovanja Privredne banke Zagreb d.d. po transakcijskim računima i obavljanju platnih i ostalih usluga za nepotrošače bez obrazloženja odluke o odbijanju zahtjeva, s tim da će banka o tome obavijestiti podnositelja zahtjeva. Opći uvjeti doneseni su u skladu s važećim propisima o platnom prometu - naveli su u PBZ-u. Na pitanje kome se onaj kojem je otvaranje poslovnog računa uskraćeno može žaliti s obzirom na to da bez računa tvrtka ne može poslovati, pa je poduzetnik kojem je odbijen zahtjev za otvaranje računa doveden u pat-poziciju, iz PBZ-a su nam odgovorili da se u takvim slučajevima može podnijeti pritužba Hrvatskoj narodnoj banci.

Komentirajući obrazloženje PBZ-a, Edoardo Fumagalli upozorava da banka nije navela prema kojem zakonu može odbiti otvaranje računa.

- Što kada vam nijedna banka ne želi otvoriti poslovni račun i ne moraju se pozvati ni na jedan zakon? - pita naš sugovornik, koji je o svemu obavijestio i talijanske vlasti te čeka njihov odgovor.

Pritužba

Iz Hrvatske narodne banke potvrdili su nam primitak Fumagallijeve pritužbe.

- Hrvatska narodna banka zaprima pritužbe i analizira ih u kontekstu mogućih supervizorskih aktivnosti, ali nije nadležna za rješavanje pojedinačnih pritužbi klijenata. U konkretnom slučaju, sve institucije koje su predmet pritužbe očitovale su se klijentu i objasnile svoje postupanje. HNB je klijentu uputio dopis kojim ga je obavijestio o mogućim aktivnostima za zaštitu svojih prava u slučaju da smatra da mu je postupanje kreditne institucije nanijelo štetu - poručeno nam je iz HNB-a. Komentirajući, na naš zahtjev, praksu banaka da odbijaju klijentima otvoriti račun, iz HNB-a polaze od činjenice da su banke poduzetnici koji djeluju na tržištu te im nije u interesu odbijati klijente.

U Ministarstvu financija su nas, pak, uputili na središnju banku u čijoj je nadležnosti, ističu, nadzor banaka.

Fumagalli i njegovi partneri iz Italije, kako nam je otkrio, odustali su nakon svega. Namjera im je bila jednu tvrtku osnovati za trgovinu prehrambenim proizvodima, a drugu za konzalting.

“Spremni smo pomoći svakom poduzetniku”

Iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta poručili su nam kako im se Edoardo Fumagalli nije obratio u vezi sa svojim problemom, pa ne mogu komentirati njegov slučaj. Na pitanje što da radi poduzetnik kojem ne žele otvoriti poslovni račun u banci, iz Ministarstva gospodarstva kažu da za takvu odluku banke mora postojati neki razlog, a sve dok im, dodaju, nisu poznati konkretni detalji, slučaj ne bi komentirali.

- Mi smo svakom poduzetniku spremni pomoći u okviru naših ovlasti i zakona, pa tako i gospodinu Fumagalliju - napominju u Ministarstvu gospodarstva.

ŠTO KAŽE REGULATIVA

- Kao poduzetnici, banke ulaze u ugovorne odnose s drugim osobama slobodno te imaju pravo odbiti sklopiti ugovor ako za to imaju opravdan razlog, a dužne su ga odbiti u slučajevima kada su za to ispunjeni zakonski uvjeti, npr. iz Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma - navode u HNB-u. Prema njihovim navodima, Fumagalli može i tužiti poslovne banke ako smatra da mu je odbijen zahtjev za otvaranje računa bez opravdanog razloga, poručeno nam je iz HNB-a.

BANKE KOJE SU GA ODBILE

* Zaba

* OTP banka

* Erste Bank

* Croatia banka

* Sberbank

*Privredna banka Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:13