HPK

‘Bez konkretnih i brzih mjera doći će do kolapsa stočarstva i mljekarstva‘

Ove godine zabilježen je dramatičan rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) u petak su poručili kako će bez konkretnih i brzih mjera doći do kolapsa stočarske proizvodnje i proizvodnje mlijeka.

HPK će, kako su najavili, početkom idućeg tjedna ponovo organizirati sastanke svih šest odbora vezanih za sektor stočarstva kako bi se sagledalo trenutno stanje u sektoru te predložiti hitne mjere kako bi se spriječio kolaps u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka.

Godina se može okarakterizirati kao izuzetno teška za stočare, a njihov trenutni položaj na domaćem, ali i na zajedničkom tržištu trenutno je pod utjecajem izrazito nepovoljnih tržišnih čimbenika uzrokovanih post covid-19 krizom, ocjenjuju u HPK.

"Ove godine zabilježen je dramatičan rast cijena sirovina na svjetskom tržištu, pa tako i u Hrvatskoj, a stočarima od početka godine naglo rastu troškovi, dok s druge strane svoje proizvode prodaju ispod cijene jer se, na zajedničkom tržištu, roba nudi po dampinškim cijenama zbog viškova uzrokovanih covid-19 krizom", istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Pored strukturnih problema u domaćem sektoru stočarstva i naglog rasta cijena inputa, godinu je obilježila i suša, poglavito u pašnom dijelu godine, kazao je napominjući da se uz sušu stočari u pojedinim dijelovima Hrvatske bore i s posljedicama uništenja proizvodnih kapaciteta uzrokovanih potresima.

Iz HPK navode kako je analiza osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti pokazala da je došlo do naglog rast cijena inputa, odnosno troška hranidbe stoke, koji je do skoka u 2021. ukupno bio do otprilike 50 posto materijalnih troškova, a trenutno u pojedinim sektorima prelazi i 70 posto.

Rezultat je to rasta cijena žitarica, prerađevina od žitarica i stočne hrane, gdje je u nekim slučajevima rast cijena veći od 50 posto.

Takva situacija na tržištu uzrokuje poslovanje s gubitkom analiziranih sektora stočarstva, navode iz HPK.

Potkrepljuju to podacima o razlici cijene koštanja i prosječnih tržišnih cijena koja kod tova junadi iznosi -5,16 kn, sustavu krava/tele -4,66 kn, proizvodnje mlijeka -1,58 kn, tova svinja -4,06 kn, tova pilića -2,43 kn, proizvodnje jaja -0,16 kn) itd.

Uz te čimbenike vrlo je nepovoljno vanjsko okruženje koje se prvenstveno odnosi na velike količine tržišnih viškova na zajedničkom tržištu, gdje se roba izvozi po dampinškim cijenama, navode iz Komore.

"Navedeno stanje na domaćem tržišta iziskuje brzu i ciljanu potporu domaćim sektorima stočarstva i tu smislu potpora u vidu kratkotrajne državne pomoći koja bi subvencionirala razliku rasta cijene osnovnih inputa u stočarskoj proizvodnji (žitarica, prerađevina i stočne hrane)", poručili su iz Komore.

Drže i kako je nužno uvesti strože restrikcije prilikom označavanja i deklariranje proizvoda koje dolazi iz uvoza.

HPK zbog teškog stanja u sektoru traži donošenje kratkoročnih i dugoročnih mjera pomoći.

Među kratkoročnim mjerama su nadoknada šteta u stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka, dok su među dugoročnim mjerama investicije, značajno povećanje skladišnih kapaciteta za skladištenje žitarica, sektorske natječaje iz Mjere 4. Programa ruralnog razvoja raspisivati svake godine za sve sektore itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:43