Rat na društvenim mrežama

Bernie Sanders oštro napao Amazon zbog potplaćivanja radnika: 'To je apsurd!'

"Nitko tko radi za najbogatijeg čovjeka na Zemlji ne bi smio ovisiti o bonovima za hranu"
Bernie Sanders i Jeff Bezos
 Profimedia, ADMedia / Lindsey Wasson (Reuters)

Američki senator Bernie Sanders, poznat po svojoj progresivno lijevoj politici, oštro osuđuje poslovanje Amazona, Walmarta i drugih velikih američkih kompanija koje, kako tvrdi, ne plaćaju svoje zaposlenike dovoljno da bi od svoga rada mogli živjeti, prenosi Business Insider.

Sanders stoga predlaže uvođenje posebnog zakona prema kojemu bi velike kompanije poput Amazona trebale plaćati porez s kojim bi pokrili trošak državne pomoći koju primaju njihovi zaposlenici zbog toga što njihove plaće ne pokrivaju troškove života. Njegova je ideja ovim zakonskim okvirom potaknuti velike poslodavce da svojim radnicima isplaćuju plaće s kojima mogu biti financijski samostalni. Prema ovom demokratu, kada bi poslodavci isplaćivali dovoljne plaće, uštedjelo bi se godišnje 150 milijardi dolara, novca poreznih obveznika koji odlaze na programe socijalne pomoći, piše CNN Money.

- Gospodin Bezos nastavlja plaćati svoje radnike toliko malo da su oni prisiljeni ovisiti o državnoj pomoći koju financiraju porezni obveznici, kao što su bonovi za hranu, zdravstveno osiguranje Medicaid te subvencionirano stanovanje samo kako bi preživjeli - poručio je senator u videu na svom službenom Facebook profilu.

Sanders ističe kako smatra sramotnim da najbogatiji čovjek na svijetu dnevno zaradi 260 milijuna dolara dok je medijalna godišnja plaća Amazonovog zaposlenika svega 28.446 dolara. To je, navodi senator, značajno ispod medijalne plaće u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Osim toga, kako je novac.hr već pisao, Bezosu je potrebno manje od devet sekundi da zaradi srednju godišnju plaću svojih zaposlenika.

U prepucavanju između američkog demokrata i diva online trgovine, koje posljednjih tjedana preplavljuje društvene mreže, Sanders je na svom Twitter profilu objavio i kako „nitko tko radi za najbogatijeg čovjeka na Zemlji ne bi smio ovisiti o bonovima za hranu. Nitko tko radi za čovjeka koji dnevno zaradi 260 milijuna dolara ne bi smio biti prisiljen spavati u svom automobilu. Ipak, to je ono što se događa u Amazonu”.

S druge strane, Amazon odlučno odbacuje Sandersove optužbe i poručuje kako su plaće njihovih radnika konkurentne na tržištu te kako svojim radnicima isplaćuju i brojne bonuse, dok su njegove su objave nazvali „netočnima i obmanjujućima”. Također, opovrgnuli su Sandersove teze o korištenju bonova za hranu, objavivši u svom odgovoru kako se to odnosi samo na one „radnike koji su u Amazonu radili vrlo kratko i/ili odlučili radini nepuno radno vrijeme”. Kako prenosi CNN Money, iz Amazona ističu i kako satnica radnika u njihovim centrima zajedno s bonusima a prije prekovremenih iznosi više od 15 dolara po satu, a naglasili su i kako je samo prošle godine ova kompanija otvorila 130 tisuća novih radnih mjesta u SAD-u.

Dodatno, budući da je Sanders u svojim optužbama spomenuo i kako su Amazonova skladišta na listi jednih od najnesigurnijih mjesta za rad u SAD-u, iz ove su ga kompanije pozvali da dođe u obilazak jednog od njihovih operativnih centara, kako bi se iz prve ruke uvjerio u tamošnje radne uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:29