Buffett zna gdje je novac

Berkshire Hathaway je u samo tri mjeseca uložio 13,5 milijardi dolara u Apple

Berkshire Hathaway je postao treći najveći institucijski investitor tehnološkog diva
Warren Buffett
 Kevin Lamarque / REUTERS

U samo tri mjeseca Berkshire Hathaway uložio je 13,5 milijardi dolara u Apple, izvještava CNBC.

Naime, vrijednost Apple-ovih dionica bila je pod pritiskom iščekivanja poslovnih rezultata tehnološkog diva za prvo tromjesečje, a dok je Wall Street s oprezom čekao njihovu objavu, izvršni direktor Berkshire Hathawaya, Warren Buffett, nije imao ni najmanje sumnje u poslovanje tvrtke. Umjesto toga, on je kupio 75 milijuna Apple-ovih dionica (cijena po dionici je 177 dolara u trenutku pisanja teksta).

Time je Berkshire Hathaway povećao svoj udio i podupro sposobnosti najprofitabilnije američke kompanije da ostvaruje još veće profite.

- Radi se o izvanrednoj kompaniji. Ako pogledate Apple, mislim da zarađuje duplo više od druge najprofitabilnije američke tvrtke – izjavio je Buffett.

Prema posljednjim poslovnim rezultatima, Apple vrijedi više od 852 milijarde dolara, a cilj im je po prvi puta u povijesti američkih kompanija prijeći psihološku granicu vrijednosti od bilijun dolara.

Budući da je Berkshire Hathaway na kraju 2017. imao 165,3 milijuna dionica u ovoj tehnološkoj kompaniji, ovogodišnjom kupovinom taj je broj narastao na 240,3 milijuna dionica Apple-a. Tako je Buffettova kompanija s udjelom većim od 43 milijarde dolara postala treći najveći Apple-ov institucijski investitor.

Prva dva mjesta drže Vanguard grupa i Blackrock, kompanije koje imaju udio od više od 300 milijuna dionica tehnološkog diva, a Berkshire Hathaway im je sve bliže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:25