VLADA ODLUČILA

Benzin i dizel od sutra jeftiniji: Sniženje nije značajno ali možda odgodite posjet benzinskoj

Da nema mjera Vlade te bi se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formirale

Benzinska crpka

 Boris Kovacev/Cropix

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka, litra osnovnog benzina stajati 1,54 eura, što je dva centa manje nego do sada, a dizela 1,41 euro, što je pad od četiri centa.

Plavi dizel također pojeftinjuje za četiri centa, na 0,87 eura po litri, dok će kg UNP-a za spremnike iduća dva tjedna stajati 1,12 eura, a što je smanjenje od tri centa u odnosu na dosadašnju cijenu. UNP za boce isto pojeftinjuje tri centa i stajati će 1,68 eura po kilogramu.

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, litra osnovnog benzina stajala bi 1,66 eura, a osnovnog dizela 1,56 eura. Plavi dizel koštao bi 0,96 eura po litri, a UNP za spremnike 1,37 eura po kilogramu. UNP za boce bio bi 1,99 eura po kilogramu.

Na sjednici je Vlada donijela i Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju. Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u dvadeset i osam navrata.

"S obzirom da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 7. svibnja do 20. svibnja 2024., i to za 56,31 eura na tisuću litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na tisuću litara dizelskog goriva, odnosno 0,0563 eura po litri bezolovnog motornog benzina, 0,0231 eura po litri dizelskog goriva", zaključeno je na telefonskoj sjednici Vlade RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:55