postignut dogovor

Belje kupuje Meggle i zadržava oko 70 posto zaposlenika u Osijeku?

Dogovaraju se detalji o prelasku osječke tvornice mlijeka pod okrilje Fortenova grupe, tako da kooperanti i radnici mogu odahnuti
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poprilično se angažirala nakon što je Meggle objavio da napušta Osijek i Hrvatsku

Prerada i proizvodnja mlijeka u Osijeku ipak se neće ugasiti 31. prosinca 2020. godine, samo će osječka tvornica mlijeka, koja se trenutačno zove Meggle, s prvim danom nove godine početi poslovati u sustavu Fortenova grupe, odnosno njihove tvrtke Belje Plus, koja će kupiti osječku tvornicu.

Tako će kriza, koja je nastupila prije tri mjeseca kad je njemački Meggle objavio da napušta proizvodnju u Osijeku i Hrvatskoj na kraju ove godine, ipak dobiti, može se reći, sretan epilog, jer do zatvaranja tvornice ipak neće doći, a žrtve će na kraju biti minimalne. Iako ni Fortenova, odnosno Belje, ni Meggle još ne žele službeno potvrditi da je dogovor postignut, prema neslužbenim informacijama, u tijeku je "peglanje" posljednjih detalja, ali glavnina dogovora je postignuta. Belje će tako zadržati do 70 posto od 160 radnika Megglea i nastaviti s preradom i proizvodnjom mlijeka u Osijeku, dio radnika vjerojatno će otići u prijevremenu mirovinu, a dijelu njih Belje će ponuditi posao u jednoj od drugih poslovnih jedinica. Također, planiraju preuzeti sve kooperante koji budu željeli nastaviti suradnju s njima. Njih je, inače, 282.

Sporazum

- Sporazum je pri kraju i dogovaraju se posljednji detalji. Važno je i to što Meggle drži do svog obećanja da će zadržati sve radnike do kraja godine i isplaćivati im plaće, a nakon toga će im isplatiti ugovorene otpremnine - rekla nam je osoba upućena u pregovore između Belja i Megglea.

Podsjetimo, objava Megglea da napušta Osijek i Hrvatsku izazvala je veliki šok u Slavoniji koja je ionako gospodarski opustošena i za koju bi zatvaranje tvornice sa 160 radnih mjesta bio dodatni udarac i zato što je riječ o mljekarskoj industriji koja je općenito u našoj zemlji pala na niske grane. Posebno žestok tada je bio osječko-baranjski župan Ivan Anušić koji je rekao da je spreman pokrenuti i različite vrste pritisaka prema Meggleu zbog takve odluke. Ipak, u sljedećim danima uslijedili su sastanci na visokom nivou u koje se uključila i Vlada RH preko Ministarstva poljoprivrede, a i premijer Andrej Plenković dao je podršku pronalasku rješenja kojim bi se ipak očuvala 71 godinu duga tradicija osječke mljekarske industrije. Anušić je, inače, prije nekoliko tjedana najavio da se nazire kraj pregovorima oko preuzimanja Megglea.

- Razgovori s Meggleom su završeni. Meggle odlazi, ali od 65 do 75 posto radnika ostat će raditi. Ostale radnike ćemo zbrinuti. Proizvodnja će se nastaviti u pogonima Megglea, a o detaljima bi javnost trebali izvijestiti oni koji su pregovore vodili - rekao je Anušić prije dva tjedna u emisiji "Otvoreno" HRT-a. Ni sada nije želio ulaziti u detalje dok to ne objave tvrtke.

Iz Megglea su na naš upit odgovorili da su "uložili veliki napor kako bi osigurali pozitivan ishod razgovora s nekoliko potencijalno zainteresiranih tvrtki. Pregovori su u vrlo visokoj fazi, ali bez suglasnosti drugih strana i s obzirom na obavezu o tajnosti podataka, u ovom trenutku ne možemo dati više informacija". Interes za kupnju Megglea pokazao je i Dukat, a svojedobno je i vlasnik Žita Marko Pipunić rekao da je zainteresiran, ali pregovora nije bilo. Kad je, pak, o radnicima riječ, poznato je da su sindikati s Meggleovom Upravom dogovorili otpremnine koje su 25 posto više od zakonske obveze, a za njih je osigurano osam milijuna kuna ukupno.

Više od 4000 krava

Belje, inače, u svom sastavu ima i mliječno govedarstvo s više od 4000 krava koje godišnje daju 35 milijuna litara mlijeka, kao i Tvornicu mliječnih proizvoda u kojoj se pripremaju poznati beljski sirevi.

Ovom akvizicijom Belje će povećati svoj udio u otkupu mlijeka na hrvatskom tržištu s trenutačno 11 na 16 posto, ali će i dalje ostati treći igrač na toj sceni, gdje dvije trećine tržišta drže Dukat s 42 posto i Vindija s 29 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 19:23