Rast gospodarstva

BDP u trećem kvartalu porastao 2,9 posto, veći potrošnja i izvoz, a podbacile investicije

Istodobno, s rastom od pet posto malo su podbacile investicije koje su početkom godine skočila za čak 11,5 posto, da bi u drugom kvartalu imale rast od 8,2 posto
 CROPIX

U trećem ovogodišnjem tromjesečju BDP je realno povećan 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je Državni zavod za statistiku. Mjesečni pokazatelji su upućivali na ubrzanje gospodarske aktivnosti u ljetnim mjesecima u odnosu na drugi kvartal kada je BDP povećan 2,4 posto. Potrošnja kućanstava je u trećem tromjesečju porasla 3,3 posto, dok je tri mjeseca ranije rast iznosi 2,7 posto.

U odnosu na prethodni kvartal ubrzan je i rast izvoza na 4,7 posto (u prethodnom kvartalu 1,3 posto), ali najveće iznuđenje predstavlja veliko usporavanje uvoza. Rastao je po stopi od 1,1 posto, dok je u dva prethodna tromjesečja povećan najprije za 7,7 posto, a potom 6,7 posto.

Istodobno, s rastom od pet posto malo su podbacile investicije koje su početkom godine skočila za čak 11,5 posto, da bi u drugom kvartalu imale rast od 8,2 posto.

U prognozama iz studenom Europska komisija Hrvatskoj predviđa ovogodišnji rast BDP-a od 2,9 posto, što je blago usporavanje u odnosu na prethodnu procjenu koja je iznosila 3,1 posto, a glavni razlog su vanjski pritisci i slabija potražnja iz eurozone.

'Rastemo dvostruko brže od prosjeka EU'

Novi rast gospodarstva komentirao je ministar Darko Horvat.

Zagreb, 290519.
HUB 385. Petraèiæeva 6.
Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavic predstavio je novi Poziv Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga Jacanje poslovanja drustvenih poduzetnika  faza I ukupne vrijednosti 100.010.000 kuna.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX
Ministar gospodarstva Darko Horvat

"Pozitivan trend rasta gospodarstva nastavlja se u kontinuitetu sada već 21 kvartal za redom. Posebno veseli činjenica kako na godišnjoj razini rastemo dvostruko brže od prosjeka EU, što je još jedan pokazatelj dobrog smjera kojim idemo i odgovorne politike koju vodi ova Vlada. Iznimno je važno istaknuti kako je najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren rastom izvoza. Naravno, aktivno pratimo sva ekonomska kretanja u zemljama našeg okruženja koje su nam važni gospodarski partneri te nastavljamo dalje s brojnim poticajnim mjerama koje usmjeravamo prema realizaciji novih investicija, jer to je ono što želimo - rast na zdravim temeljima", poručio je ministar gospodarstva.

'Ubrzan rast BDP-a u skladu je s očekivanjima'

''Nastavak rasta BDP-a u skladu je s našim očekivanjima. Gospodarstvo raste na krilima osobne potrošnje koja se oporavlja zbog rasta plaća i bolje situacije na tržištu rada. Treba naglasiti i rast izvoza do kojeg dolazi unatoč usporavanju globalne potražnje. Dobra turistička sezona također je imala pozitivne učinke. Posebno veseli rast investicija, a on je posljedica dobre dinamike ugovaranja i korištenja EU fondova. Zato na godišnjoj razini očekujemo realan gospodarski rast od oko 3 posto u odnosu na 2018 godinu'' rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2024 21:33