Procjene makroekonomista

BDP će u prvom kvartalu rasti oko 0,3 posto, zahvaljujući potrošnji i građevini

Prvu procjenu rasta ekonomije u kvartalu koji je već djelomično zahvaćen krizom koronavirusa DZS će objaviti u petak 29. svibnja 'BDP ĆE U PRVOM KVARTALU RASTI OKO 0,3 POSTO' Stručnjaci uoči objave službenih podataka iznijeli svoje prognoze: 'Za rast će biti zaslužne dvije grane'
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Pet makroekonomista koji su sudjelovali u anketi Jutarnjeg lista očekuje da će BDP u prvom tromjesečju na godišnjoj razini u prosjeku rasti oko 0,3 posto, a njihove se procjene kreću od rasta u iznosu od jedan posto do 0,5-postotnog pada. Prvu procjenu rasta ekonomije u kvartalu koji je već djelomično zahvaćen krizom koronavirusa DZS će objaviti u petak 29. svibnja.

Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke, najoptimističniji je kada je riječ o prvom tromjesečju i očekuje rast od jedan posto. Usprkos zatvaranju ekonomije, smatra da je ostvaren blagi pozitivni rezultat zahvaljujući građevinarstvu i trgovini. Zabranom putovanja osobito je pogođen turizam, ali Dolenec napominje da je doprinos tog sektora BDP-u u prva tri mjeseca “najmanji u odnosu na ostala tromjesečja godine”. Dodaje kako nije bilo ni velikog pada dohotka stanovništva te da je nezaposlenost u ožujku još uvijek bila ispod razine u istome mjesecu lani.

- Veliki pad BDP-a bit će stoga vidljiv tek u drugom tromjesečju - kaže Dolenec.

Zrinka Živković Matijević, glavna analitičarka RBA, procjenjuje da će BDP u prvom kvartalu rasti 0,6 posto, a najveći pozitivan doprinos tome i ona očekuje od trgovine i nastavka rasta osobne potrošnje te građevinarstva. S druge strane, ističe kako je “već sada izvjesno da će industrija s godišnjim padom obujma proizvodnje od 2,8 posto (po izvornim indeksima) dati najveći negativan doprinos rastu”. Kada je riječ o drugom kvartalu, uz pretpostavku djelomičnog oživljavanja u lipnju, analitičarka RBA procjenjuje da će BDP pasti između 20 i 25 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Vrlo slična očekivanja za prvo tromjesečje ima Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke. On smatra da će BDP rasti 0,5 posto, također zahvaljujući investicijama, odnosno građevinskoj aktivnosti, kao i povoljnim trendovima u osobnoj potrošnji do uvođenja mjera izolacije. Negativne utjecaje vidi na strani industrije i u utjecaju krize zbog koronavirusa prema kraju kvartala.

Nešto suzdržaniji u očekivanjima su Zvonimir Savić, direktor Sektora za ekonomske analize HGK, i Goran Šaravanja, analitičar ekonomske konzultantske tvrtke Imelum: oni procjenjuju da će BDP u prvom kvartalu stagnirati ili pasti do najviše 0,5 posto.

- Raspoloživi podaci ukazuju na pad industrijske proizvodnje i znatno usporavanje prometa u trgovini, ali uz pozitivan doprinos smanjivanja deficita robne razmjene odnosno neto izvoza te još uvijek povoljne situacije na tržištu rada u prvom kvartalu, što pridonosi potrošnji - objašnjava Savić.

S obzirom na poznatu strukturu gospodarstva i sezonski utjecaj turizma, očekujemo da će pad BDP-a u drugom i trećem kvartalu biti mnogo izraženiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:48