Smanjenje CO2

BASF izračunava ugljikov otisak za sve proizvode iz svojeg prodajnog portfelja

BASF
 BASF SE

BASF će svojim kupcima pružiti uvid u podatke o ukupnim vrijednostima emisija CO2-ugljikovu otisku, za sve svoje proizvode. Ugljikov otisak proizvoda obuhvaća sve emisije stakleničkih plinova vezane za neki proizvod do trenutka kada taj proizvod izađe iz tvornice i krene na put prema kupcima: od kupljenih sirovina do potrošnje energije u proizvodnim procesima.

„Održivost i digitalizacija temeljne su sastavnice naše korporativne strategije, koju dosljedno provodimo. Izračun ugljikova otiska objedinjuje ta dva elementa i osigurava mnogo veću transparentnost prema našim kupcima što se tiče emisija za svaki BASF-ov proizvod. To nam omogućuje da zajedno sa svojim kupcima osmislimo planove radi smanjivanja emisija CO2 u vrijednosnom lancu sve do gotovih proizvoda namijenjenih potrošačima“,ističe Martin Brudermüller, predsjednik Odbora izvršnih direktora tvrtke BASF SE.

BASF je počeo izračunavati ugljikov otisak za pojedinačne proizvode već 2007. Uz pomoć digitalnog rješenja koje je razvijeno unutar tvrtke, BASF će moći izračunati PCF vrijednosti na globalnoj razini za oko 45.000 tvrtkinih proizvoda koji su namijenjeni prodaji. BASF će s izračunom ugljikovog otiska za odabrane proizvode i potrošačke segmente započeti u sljedećim mjesecima, a podatke za cijeli portfelj proizvoda planira objaviti do kraja 2021.

„Problematika zaštite klime sve je važnija za naše kupce. U budućnosti ćemo im moći dati pouzdane podatke, što će im pomoći da ostvare svoje ciljeve na tom području. Na temelju podataka o ugljikovom otisku naši kupci mogu odrediti gdje se nalaze ključne točke koje omogućuju sprečavanje emisija stakleničkih plinova. Pružamo im mogućnost da već danas smanje ugljikov otisak odabranih proizvoda zahvaljujući primjeni alternativnih sirovina i obnovljivih izvora energije “, rekao je Christoph Jäkel, direktor korporativne održivosti BASF-a.

Počevši od 2020.godine, BASF svojim kupcima nudi prve komercijalne količine proizvoda izrađenih od kemijski recikliranog plastičnog otpada kao sirovine na početku vrijednosnog lanca. BASF-ovi proizvodi za potrošače proizvedeni prema tim dvama načelima imaju iste karakteristike kao i proizvodi bazirani isključivo na fosilnim sirovinama, ali uz manji ugljikov otisak.

BASF je postavio i cilj zadržavanja emisija vezanih za proizvodne procese na sadašnjim razinama sve do 2030. godine , bez obzira na daljnji rast. BASF primjenjuje trodijelni pristup koji objedinjuje povećanje učinkovitosti proizvodnje i procesa, nabavu električne energije iz obnovljivih izvora i razvoj bitno novih procesa s niskim emisijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 16:53