DOMINO EFEKT

Banke u Njemačkoj ubrzano podižu kamate na kredite: Posebno se to odnosi na dvije vrste kredita...

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima

Deutsche Bundesbank

 Schoening/Imagebroker/Profimedia

Banke u Njemačkoj podigle su kamatne stope na hipotekarne i kredite za gradnju više no što se očekivalo, a slabo ih podižu na štedne depozite, primijetio je Bundesbank u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Uobičajeno je da komercijalne banke na promjene kamatnih stopa na tržištu, koje određuje Europska središnja banka (ECB), reagiraju različitim tempom i intenzitetom, konstatira Bundesbank.

Međutim, analiza pokazuje "da su banke u Njemačkoj od svibnja 2022. podigle kamatnu stopu na stambene kredite građana više no što bi se očekivalo", ističu.

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima za banke.

ECB je unatrag gotovo godinu dana u više navrata podigao referentne kamatne stope u eurozoni, u najduljem ciklusu zaoštravanja monetarne politike otkada je osnovan, kako bi suzbio tvrdokornu inflaciju, podsjeća Dpa.

Kamatne stope na depozite komercijalni su pak zajmodavci podizali sporije nego ranije, primijetio je Bundesbank.

Mogući su razlozi po njima slabija konkurencija među bankama u pitanju privlačenja depozita i nevoljkost štediša da promijene banku u potrazi za višim kamatama na štednju.

Konkurencija u privlačenju štediša ipak se postupno zaoštrava, napominje njemačka središnja banka, što znači i veće šanse za podizanje kamata na štednju građana, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 16:57