Istraživanje ECB-a

Banke u eurozoni najavljuju strože uvjete kreditiranja u trećem tromjesečju

 Yann Schreiber / AFP

Kompanije u eurozoni relativno su lako dobivale kredite u drugom tromjesečju zahvaljujući državnim jamstvima ali banke očekuju da će u trećem tromjesečju postrožiti uvjete kreditiranja, pokazuje istraživanje Europske središnje banke.

Koronakriza je zatvorila veliki dio gospodarstva u eurozoni pa su se kompanije pojačano oslanjale na bankovne kredite kako bi ostale likvidne a banke su ih nastavile opskrbljivati novcem uz ključnu podršku programa državnih jamstava.

"U trećem tromjesečju 2020. banke očekuju da će, u cjelini gledano, postrožiti standarde kreditiranja kompanija, što je, kako se navodi, povezano s očekivanim ukidanjem državnih jamstava u nekim velikim članicama eurozone", sažima ECB rezultate istraživanja.

Za potrebe tromjesečnog istraživanja ECB je u razdoblju od 5. do 23. lipnja anketirao 144 banke, u vrijeme kada su vlade postupno počele ublažavati mjere uvedene radi suzbijanja pandemije koronavirusa.

Istraživanje je pokazalo da je potražnja kompanija za kreditima ponovo snažno porasla u drugom tromjesečju, dosegnuvši najvišu razinu otkada je ECB 2003. godine počeo objavljivati istraživanje. U trećem tromjesečju njezin bi rast trebao biti nešto slabiji, procjenjuju banke.

Potražnja za stambenim i potrošačkim kreditima snažno je pak pala u drugom tromjesečju i banke su postrožile standarde za njihovu dodjelu. U trećem tromjesečju očekuju nastavak tog trenda i oporavak potražnje.

Rezultati istraživanja objavljeni su dva dana uoči redovne sjednice na kojoj će ECB ponovo razmatrati monetarnu politiku u eurozoni u uvjetima krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Središnja banka eurozone već je spustila ključne kamatne stope na rekordno nisku razinu i uvela krizni program kupnje imovine kako bi osigurala likvidnost. Bankama je ponudila iznimno povoljne kredite kako bi osigurala nastavak kreditiranja realnog gospodarstva u krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:10