OTKRIVENO

Banka u kojoj je krenula panika kreditirala je bogate političare: Zanimljivo je tko je bio jedan od važnijih klijenata

Tri njegova prekrasna i skupocjena vinograda nalaze se na stranicama SVB banke kao reprezentativni klijenti

Silicon Valley Bank

 Patrick T. Fallon/Afp

Javne rasprave oko Silicon Valley Bank, čije deponente spašavaju Federalne rezerve i FDIC, sve više se fokusiraju na više usporednih istraga o uzrocima problema 16-te po veličini američke banke. Tijekom korporativnih skandala redovito se pokazuje kako otkriće jednog ozbiljnog problema u pravilu prati poplava niza informacija o suspektnim praksama. Pojednostavljeno rečeno; kad vam izdaleka nešto malo smrdi, možete biti sigurni da će smrad biti vrlo intenzivan kad se približite. Dojam je da bi se taj obrazac mogao ponoviti u slučaju SVB-a. Poznato je da su u SVB-u ogromne iznose depozita zanemarujući rizik rasta kamata pretvorili u dugoročne obveznice, pa od početka ove godine nisu imali novac za isplatu štediša jer su na prodaji obveznica zabilježili visoke, do tada ‘nerealizirane gubitke‘. Već je otkriveno kako su Federalne rezerve uočili tu opasnost te su upozoravali menadžment SVB-a da smanji rizike, ali prilagodbe nije bilo. Do ovog trenutka još je nejasno kako je to moguće. U početnim izvještajima narativ je bio usmjeren na pasivu odnosno depozite banke; SVB je imao u trenutku pada 96 posto neosiguranih depozita prosječne veličine, i to navodno tech poduzetnika i kompanija, što je stvaralo dojam ‘moderne‘ i ‘atipične‘ banke. Međutim, ovih dana objavljene su i informacije o uobičajenim sumnjivim pozicijama i na strani aktive SVB-a. Bloomberg je donio priču o tome kako je usporedno s pristizanjem informacija o sve većim problemima s likvidnošću menadžment SVB-a otvorio izdašne linije za kreditiranje – insajdera. Uz to, iako se inzistiralo na priči kako su klijenti SVB-a ambiciozni start up-ovi, jasniju sliku operacija SVB-a daje informacija kako je jedan od važnijih klijenata SVB-a Gavin Newsom; guverner iz redova Demokrata, odnosno njegovi impresivni vinogradi. Ta informacija dio je mozaika o uskim vezama američkih Demokrata i SVB-a, kao i specifičnostima SVB poslovnog modela, koji se ipak nije fokusirao samo na tech sektor.

Što se tiče zajmova svojim službenicima, direktorima, dioničarima te entitetima na neki način interesno povezanima s SVB-om, njihov rast se drastično ubrzao tijekom prošle godine, odnosno nakon što je upravi Banke sigurno postalo potpuno jasno da imaju problem s likvidnošću. Samo u zadnjem kvartalu prošle godine krediti insajderima u SVB-u su utrostručeni te su dosegli 219 milijuna dolara. U bilanci tako velike bankovne institucije ne radi se o presudnom iznosu, ali je zanimljivo da se radi o rekordnom iznosu zajmova inajderima u zadnjih dva desetljeća. Jasno je, s jedne strane, da bi bilo koja regionalna banka teško izdržala povlačenje 42 milijarde dolara u jednom danu, što se dogodilo SVB-u, ali je sigurno da će se istrage Federalnih rezervi i Kongresa baviti svim sumnjivim praksama, koje indiciraju nemoralno ili hazardersko ponašanje direktora. Bit će, primjerice, vrlo zanimljivo vidjeti konačnu analizu kvalitete kreditnog portfelja SVB-a. Do sada je isticana njezina važnost za start up zajednicu, ali isto tako je poznato kako start up kompanije nisu baš zahvalne za financijsko praćenje jer ih zapravo vrlo malo stiže do pravog uspjeha, dok ih većina propada, i to relativno brzo. Tech scena u Sjedinjenim državama prošla je razdoblje snažnog rasta temeljenog baziranog na jeftinom i pristupačnom novcu. Okružje se zbog inflacije intenzivno počelo mijenjati još od 2021. godine.

Bajka za malu djecu

Zasad američke vlasti još nisu objavile imena insajdera i interesno povezanih entiteta koji su dobili kredite SVB-a. Prema federalnim pravilima Banka može odobriti kredit insajderu (npr. direktoru banke) samo ako javno objavljuje broj i vrijednosti tih zajmova, što bi trebalo spriječiti da insajderi dobivaju kredite po povlaštenim uvjetima u odnosu na obične klijente. U zadnjem izvještaju SVB Financijske Grupe prije kolapsa piše da su odobrili zajmove povezanim osobama „uključujući neke u kojima neki od naših direktora ili njihovi povezani fondovi imaju vlasništvo od 10 posto ili više…“ Tvrde da su odobrili te zajmove uz slične uvjete – kamate i kolaterale – kao ostalim klijentima. Druge kategorije zajmova u SVB-u niti približno nisu tako brzo rasle kao krediti insajderima. Podsjetimo kako je banka zabilježila 15 milijardi dolara nerealiziranih gubitaka po dugoročnim obveznicama.

Nadalje, narativ prema kojem je SVB bio maltene banka-dobročinitelj star up-ova - što je službeno opravdanje za izbavljenje neosiguranih s prosječno pet milijuna na računima - zapravo je bajka za malu djecu. Naime, SVB se vremenom sve više fokusirao na velike dužnike; private equity i venture capital klijente. Čak 63 posto kreditnog portfelja SVB-a čine zajmovi veći od 20 milijuna dolara. To nisu male kompanije u početnom stadiju svog razvoja, što je bilo opravdanje za to da Federalne rezerve preuzmu jamstvo za sve neosigurane depozite u SVB-u, a kasnije u cijelom bankovnom sustavu Sjedinjenih država.

U američkom Kongresu upravo je krenula vrlo široka inicijativa prema kojoj drastično treba podići iznos osiguranja depozita s ionako poprilično visokih 250.000 dolara. Javna poruka te rasprave je sve samo ne dobra; ako političari žučljivo raspravljaju o povećanju osiguranja štednje u bankama, onda je običnim građanima logično pomisliti kako su depoziti u bankama nesigurni, a sve zbog punog spašavanja neosiguranih milijunaša i milijardera u SVB-u. Što se točno dogodilo u SVB-u, bit će u potpunosti jasno tek kad osvane puna lista njihovih velikih deponenata i, još važnije, krupnih dužnika.

Jedan od krupnih deponenata i dužnika SVB-a jest, prema pisanju Intercepta i New York Posta, guverner iz Demokratske stranke Gavin Newsom. Ta informacija se, primjerice, vrlo škrto spominjala u New York Timesu, glasilu koje otvoreno preferira opciju Demokratske stranke.

Važan klijent SVB-a

Bilo kako bilo, iza otkrića kako je Demokratski guverner Newsom važni klijent SVB-a ne stoji naročiti istraživački trud; tri njegova prekrasna i skupocjena vinograda (CADE, Odette i Pumpjack) nalaze se na stranicama SVB banke kao reprezentativni klijenti. Uz to, više izvještaja govori da je guverner Newsom vlasnik računa u SVB-u koji će biti pokriven osiguranjem štednje FDIC-a. Glasnogovornik Newsoma poručio je medijima kako guvernerovom financijskom imovinom od 2018. upravlja posebni trust. U tom kontekstu je zanimljivo da je SVB donirala 100.000 dolara dobrotvornom fondu California Partner Project koji je osnovala Newsomova supruga Jennifer.

Newsomov ured javno je podržao odluku američkih regulatora da spašavaju i neosigurane deponente SVB-a, ali u tom priopćenju nisu istakli da je Newsom jedan od onih koji će dobiti isplatu osigurane štednje.

U priopćenju Newsomovog ureda piše:

"Bidenova administracija djelovala je brzo i odlučno kako bi zaštitila američko gospodarstvo i ojačala povjerenje javnosti u naš bankarski sustav. Njihove radnje ovog vikenda smirile su živce i imale duboko pozitivan učinak na Kaliforniju - na naše male tvrtke koje sada mogu obračunavati plaće, radnike koji će dobiti svoje plaće, na pristupačne stambene projekte koji mogu nastaviti izgradnju i na neprofitne organizacije koje mogu neka im vrata sutra budu otvorena… Kalifornija je stup američkog gospodarstva, a federalni čelnici učinili su pravu stvar, osiguravši da naše inovativno gospodarstvo može nastaviti rasti i ići naprijed."

Čitajući ove retke ovog Newsomovog priopćenja otvara se pitanje da li bi bilo korektno istaknuti da bi se sve što je opisao trebalo odnositi na njegove predivne i ogromne vinograde, kao i njega osobno kao deponenta SVB-a.

Newsomovo vinarstvo vrlo je ozbiljan biznis. Primjerice, njegova firma – PlumpJack Collection of Wineries lani je kupila još jedan od vinarskih dragulja; Oso Vineyard u Pope Valleyu za 14,5 milijuna dolara. Newsom i njegov partner u PlumpJacku – milijarder Gordon Getty – plaćali su za nove vinograde oko 200 tisuća dolara po hektaru, što je ocijenjeno kao jako povoljno. Inače, Gordon Getty je četvrto dijete slavnog naftnog tajkuna J. Paula Gettya. Gordon je u američkoj javnosti poznat i kao klasični kompozitor.

Kako bi se bolje razumjela isprepletenost američkih političara iz Demokratske stranke s milijarderskom familijom, donosimo citat iz prošlogodišnjeg Newsweeka:

„Kako je obitelj upravljala osobnim i profesionalnim uspjesima i neuspjesima, također je postala neraskidivo upletena u političko tkivo Kalifornije s dugogodišnjim bliskim obiteljskim prijateljstvom koje se razvija između Gettyjevih i sadašnjeg guvernera Gavina Newsoma, potpredsjednice Kamale Harris i predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi, kao i njihovih obitelji. William A. Newsom II, Gavinov djed, bio je surogat otac Gettyjevih sinova Johna Paula Jr. i Gordona. William "Bill" Newsom III, Gavinov otac, bio je čak i nositelj novca za otkupninu kada je Ivan Pavao III otet. Newsomovi, Harrisovi, Pelosis i Gettyji kumuju jedni drugima djeci i pojavljuju se na važnim obiteljskim događajima. Ovaj prilagođeni ulomak iz knjige Growing Up Getty Jamesa Reginata (Gallery Books) nudi uvid u to kako je sve počelo.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:50