Danas potpisan

Bandić potpisao sporazum s Peruškom, dobavljači prijete da će izaći iz nagodbe

U sporazumu se navodi kako će ZET od Tiska naplatiti ukupno 80 posto starog duga
Milan Bandić i Fabris Peruško
 Srđan Vrančić / Goran Mehkek / Hanza Media

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora su u srijedu potpisali sporazum o nastavku suradnje između Grada Zagreba, Tiska i Agrokora, s ciljem stabilizacije poslovanja Tiska i očuvanja radnih mjesta.

U sporazumu se navodi kako će ZET od Tiska naplatiti ukupno 80 posto starog duga, odnosno da će od preostalih 71 milijun kuna duga 47 milijuna kuna (66 posto) biti isplaćeno u novcu prije 10 srpnja ove godine, 10 milijuna kuna duga (14 posto) bi ušlo u roll-up kredit (dakle, 10 milijuna kuna bi ZET dao novi kredit, a za 10 milijuna kuna bi dobio senior status za stari dug), dok bi 14,3 milijuna kuna duga (20 posto) ušlo u nagodbu vjerovnika, odnosno bilo bi podložno otpisu.

Kada je riječ o 47 milijuna kuna duga (u koje je uračunato i pet milijuna kuna plaćenih do sada) koji bi Tisak platio do 10. srpnja ove godine, tu se radi o 23,2 milijuna kuna duga, pa bi tako ZET bio isplaćen na razini prosjeka dobavljača. ZET bi, pak, vratio karte u prodaju na kioscima Tiska i vratio se na uvjete poslovanja od prije 10. travnja prošle godine, a Grad Zagreb bi zaustavio pokrenuto otkazivanje Ugovora o zakupu kioska, te pokrenute prekršajne postupke. Preostalih 19,2 milijuna kuna bi se odnosilo na automatsku obnovu Ugovora u zakupu za kioske Tiska na period od pet godina, pod istim uvjetima kao do sada. Bandić i Peruško su istaknuli kako ovaj sporazum omogućava nastavak rada Tiska koji zapošljava 3.500 tisuće radnika, te su napomenuli kako se radi o potezu koji je od sistemskog značaja za Tisak.

Sporazum tek treba potvrditi privremeno Vijeće vjerovnika Agrokora, ali nam je Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica velikih dobavljača u privremenom Vijeću vjerovnika kazala kako neće podržati taj sporazum, kao i da dobavljači razmišljaju da zbog toga sporazuma izađu iz procesa nagodbe vjerovnika. Ona nam je kazala i kako će podnijeti prigovor Trgovačkom sudu zbog ovog sporazuma jer pogoduje jednom vjerovniku, ZET-u, te zbog toga što će ta tvrtka, kako nam je rekla, naplatiti 66 posto starog duga do završetka nagodbe, a ostali dobavljači do 40 posto, s tim da je, kako navodi, ZET-u plaćen i cijeli granični dug. Prema njenim riječima, sporna je upravo isplata prethodno spomenutih 19 milijuna kuna koja dovodi do naplate potraživanja ZET-a na razinu do 60 posto.

Fabris Peruško pak, na naše pitanje da komentira ove navode Marice Vidaković, ističe kako, kada se gledaju ukupna potraživanja Grada Zagreba prema Agrokoru, njihova naplata starog i graničnog duga će biti na razini od 60 posto do 10. srpnja, a to je na razini, kako ističe, svih ostalih dobavljača.

U Agrokoru navode i kako im nije jasno zbog čega bi se dobavljači protivili i ovom sporazumu ako će ukupno dobiti preko 500 milijuna eura temeljem posebne nagodbe s Agrokorom, a problematiziraju dio sporazuma s Tiskom težak 19 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:59