Hvalevrijedan projekt

Bakić, Deutsche Telekom Stiftung i HT uspostavili prvu Junior Engineer Academy mrežu

Školama su dali naprednu tehnološku opremu, novčane donacije te su tamo održali edukacije
Nina Išek Međugorac (HT), Nenad Bakić (IRIM) i Sandra Heidemann (Deutsche Telekom Stiftung)
 HT

Hrvatski Telekom (HT) i Nenad Bakić, domaći poduzetnik i edukator, uspostavili su prvu Junior Engineer Academy mrežu u Hrvatskoj, objavljeno je danas na predstavljanju programa u Zagrebačkom inovacijskom centru.

Projekt je to koji povezuje srednje škole s fakultetima i tržištem rada, a okuplja 15 domaćih strukovnih škola s ciljem promicanja STEM znanja kao ključnih za poslove budućnosti. Nastao je suradnjom Deutsche Telekom Stiftunga, koji isti program provodi u Njemačkoj, Bakićevog Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) i HT-a, a ideja je omogućiti učenicima srednjih škola rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

U prvoj fazi projekta, IRIM je odabrao 15 strukovnih škola za sudjelovanje u provedbi projekta, podijelio im naprednu tehnološku opremu i novčane donacije školama te održao edukaciju mentora koji će stečeno znanje prenositi na učenike te s njima raditi na kreativnim rješenjima upotrebom IoT tehnologije.

- Ovim projektom želimo proširiti aktivnosti IRIM-a i ojačati srednje škole opremajući ih vrhunskom tehnologijom, osiguravajući financijske donacije te kontinuiranu podršku kroz stručna mentoriranja. Uspostavom mreže Junior Engineer Academy u Hrvatskoj želimo potaknuti suradnju obrazovnog i poslovnog sektora kao i razvoj kompetencija koje će mlade pripremiti za budućnost“, ističe Nenad Bakić, predsjednik IRIM-a.

U drugoj fazi programa odabrane škole povezuju se s obrazovnim institucijama i poslovnim sektorom. Konačan cilj jest uspostaviti stalnu suradnju obrazovnog i poslovnog sektora s ciljem povezivanja obrazovnih institucija s tržištem rada.

HT
Paolo Zenzerović

Inače, HT već treću godinu djeluje kroz programe STEM opismenjavanja, a uz podršku IRIM-a, u dvije su godine tehnologijom opremili 160 škola, edukacijski program prošlo je 130 mentora i više dvije tisuće učenika.

Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije HT-a, istaknula je da im vjetar u leđa za njihove programe daju i uspjesi hrvatskih srednjoškolaca na svjetskim natjecanjima u STEM području. Posljednji među mnogima jest uspjeh vukovarskih gimnazijalaca koji su odnijeli pobjedu na svjetskom natjecanju povodom obilježavanja Arduino rođendana – tehnologije koju HT omogućava sve većem broju škola u Hrvatskoj.

- Upravo zato, već treću godinu zaredom potpuno mijenjamo pristup učenju u školama i predvodnik smo STEM revolucije u Hrvatskoj. Ponosni smo što mladi već danas u školskim klupama imaju priliku provesti svoju ideju u proizvod koristeći najnovije tehnologije. Uspjesi poput ovog vukovarskih gimnazijalaca najbolje dokazuju kako idemo u pravom smjeru i potiču nas da nastavimo razvijati ovakve programe, kazala je i dodala da HT neće stati sve dok škole ne prihvate izazov i budu dio njihovog edukativnog programa jer samo tako se stvaraju generacije koje vode naše društvo naprijed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:35