CYBER KRIMINAL

Badel 1862 potvrdio hakerski napad: ‘Iskopirali su manji dio poslovne dokumentacije‘

Prošlog tjedna hakeri su napali KBC Zagreb, a forenzička obrada tog napada još je u tijeku

Ilustrativna fotografija

 /Shutterstock

Tvrtka Badel 1862, vodeći proizvođač jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj i regiji, jučer je bio meta hakerskog napada, odnosno nezakonite infiltracije u njihov računalni sustav.

Nakon što je napad na svom "X" profilu detektirala platforma HackManac, koja prati kibernetičke napade diljem svijeta, sve su potvrdili i iz Badela.

- Vjerojatno je došlo do neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim i osobnim podacima koji su uobičajeni dio takve dokumentacije. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize - objasnili su.

Poručili su i kako Badel 1862 postupa u skladu sa zakonskim obvezama te priprema odgovarajuće prijave koje će biti dostavljene nadležnim situacijama.

- Poslovni procesi u društvu Badel 1862 odvijaju se neometano i u redovnom opsegu poslovanja - tvrde u Badelu.

- Uzorak koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke - piše o napadu na Badel u objavi HackManaca.

Ukupni Badelovi prihodi u 2023. iznosili su 74,52 milijuna eura, što je povećanje od 19,05 posto u odnosu na prethodnu godinu. U 2023. poslovni subjekt ostvario je neto dobit od 12,43 milijuna eura, što je povećanje od 81 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Osim Badela 1862, hakeri su jučer napali i Labud, hrvatsku tvrtku za proizvodnju deterdženata i kemijskih proizvoda, čije sjedište je u Zagrebu.

Podsjetimo, prošlog tjedna hakeri su napali KBC Zagreb, a forenzička obrada tog napada još je u tijeku.

image

Hakeri (ilustracija)

Anna Batalova/panthermedia/profimedia/Anna Batalova/panthermedia/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 02:49