Zlouporaba vladajućeg položaja

AZTN je na inicijativu PIK Vrbovca pokrenuo postupak protiv tvrtke Hrana Tec

U pokrenutom postupku bit će potrebno utvrditi je li došlo do zlouporabe položaja
Pik Vrbovec
 Marin Tironi, Arhiva (2007. godine) / CROPIX

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je na inicijativu PIK-a Vrbovec postupak utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv tvrtke Hrana Tec, objavljeno je u utorak na internetskim stranicama AZTN-a.

Iz Agencije napominju kako je povod za pokretanje postupka po službenoj dužnosti bila inicijativa PIK-a Vrbovec koji je naveo kako koristi specijalizirane strojeve proizvođača Poly-clip System GmbH & Co. KG, čiji je ovlašteni zastupnik i distributer za područje Republike Hrvatske Hrana Tec.

Početkom rujna 2017., PIK Vrbovec je od Hrana Teca naručio i platio originalni rezervni dio za stroj, a ovlašteni serviser Hrana Teca odbio ga je ugraditi jer je prilikom ugradnje uočio da stroj sadrži i potrošni materijal nabavljen od drugog proizvođača, a ne od Hrana Teca, navodi se u priopćenju.

Također se dodaje kako je Hrana Tec upozorio PIK Vrbovec da u slučaju nabave potrošnog repromaterijala od nekog drugog proizvođača i ugradnje istog u strojeve Poly-clip System više ne može kupovati rezervne dijelove i potrošni repromaterijal za navedene strojeve niti koristiti uslugu servisa Hrana Teca.

Sporna je i činjenica da Hrana Tec usluge servisa pruža besplatno ili naplaćuje samo dolazak svim kupcima koji od njega kupuju potrošni materijal iznad određene vrijednosti nabave, čime može doći do prelijevanja značajne tržišne snage Hrana Teca s jednog na drugo tržište.

U pokrenutom postupku bit će potrebno utvrditi predstavljaju li navedena postupanja Hrana Teca zlouporabu vladajućeg položaja u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, ističu iz Agencije.

Napominju kako samo pokretanje postupka protiv Hrana Teca ne znači nužno povredu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, nego je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti i donijeti meritornu odluku.

Zbog zaštite poslovnih tajni Agencija ne može komentirati niti iznositi detalje o postupcima koji su u tijeku, navode iz Agencije te najavljuju da će odluku kojom okončava pojedini postupak u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:46