Svjetska tržišta

Azijske burze porasle, na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Cijene nafte rastu jer se bliži početak primjene američkih sankcija na iranski naftni sektor
Ilustracija
 Profimedia, Eyevine

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, drugi dan zaredom, jer se uoči odluke američkog Feda o kamatnim stopama pod pritiskom našao komunalni sektor, a zbog smanjenih ocjena analitičara pale su i cijene dionica proizvođača čipova.

Dow Jones oslabio je 0,26 posto, na 26.492 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,13 posto, na 2.915 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,18 posto, na 8.007 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez jer je u utorak počela dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a u srijedu će biti objavljene njihove odluke. Očekuje se da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova već treći put od početka godine.

Pažljivo će se pratiti i ostali detalji u priopćenju radi eventualnih novih smjernica po pitanju situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu i hoće li Fed još jednom do kraja godine podići cijenu novca. Uoči odluka Feda, pod najvećim je pritiskom bio komunalni sektor, s prosječnim padom cijena za 1,2 posto, koji je inače privlačan u vrijeme niskih kamatnih stopa, s obzirom da isplaćuje relativno solidnu dividendu.

Znatno su pale i cijene dionica proizvođača čipova nakon što su dvije brokerske kuće smanjile ocjene za niz tih proizvođača. Tako je, primjerice, cijena dionice Intela pala više od 2 posto.

S druge strane, najviše su porasle cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku za 0,6 posto, jer su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri godine.

Cijene nafte rastu jer se bliži početak primjene američkih sankcija na iranski naftni sektor, dok s druge strane OPEC i Rusija ne kane povećati proizvodnju kako bi nadoknadile manjak ponude nafte iz Irana.

Osim zbog sjednice Feda, ulagači su oprezni i zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, nakon što su u ponedjeljak na snagu stupile 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD.

Peking je uzvratio carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i otkazao za ovaj tjedan zakazane pregovore o trgovini.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, jer su ulagači očekivali nastavak pregovora između Washingtona i Pekinga, no sada su te nade splasnule.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, na 7.507 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,19 posto, na 12.374 boda, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.479 bodova.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon dva dana pada, što se ponajviše zahvaljuje oporavku kineskih tržišta jer se očekuju poticajne gospodarske mjere koje bi neutralizirale negativni utjecaj američkih carina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:50