Svjetska tržišta

Azijske burze pale, trgovinske tenzije porasle: 'Daljnja eskalacija čini se vrlo izgledna'

Pritisak na tržišta posljedica je jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine
Poslovni centar u Singapuru
 Profimedia, Cultura RM

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, prekinuvši pozitivni niz, nakon vijesti da bi Washington već početkom tjedna mogao uvesti dodatne carine na kineske proizvode, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1 posto, prekinuvši pozitivni niz koji je trajao tri dana. Pritom su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,5 posto. U Australiji su, pak, blago porasle, dok se u Japanu zbog praznika danas ne radi.

Pritisak na tržišta posljedica je ponovnog jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, nakon poruke iz američke vlade da bi predsjednik SAD-a Donald Trump već u ponedjeljak mogao uvesti daljnje carine na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

Nove carine?

Polovicom prošloga tjedna činilo se da su tenzije između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava popustile jer je Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora. No, sada Washington ponovno prijeti novim carinama, doduše, od 10 posto, dok se dosad poručivalo da će iznositi 25 posto.

Peking, pak, poručuje da bi mogao odustati od predloženog novog kruga pregovora kasnije ovog mjeseca, ako Trump nastavi proceduru za uvođenje carina. Moguće je, također, da Kina uvede ograničenja na prodaju komponenata američkim kompanijama, koristeći 'izvozna ograničenja' kako bi se poremetili nabavni lanci.

„Daljnja eskalacija čini se vrlo izgledna, pri čemu bi SAD zaprijetio daljnjim carinama, dok bi se Kina povukla iz svih trgovinskih pregovora i otvorila novi front s ograničenjem izvoza”, pišu analitičari JPMorgan banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Pad cijena nafte

Dosad su SAD i Kina jedna drugoj nametnule uvozne carine na robu vrijednu 50 milijardi dolara.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez dok se čeka daljnji razvoj situacije. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,94 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,92 boda. Pritom je cijena dolara prema japanskoj valuti skliznula sa 112,05 na 111,95 jena. U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se tečaj eura kreće oko 1,1625 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

A cijene su nafte, nakon prošlotjednog rasta za više od 1,5 posto, jutros blago pale zbog trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je 4 centa, na 78,06 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8 centi, na 68,90 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 09:27