AZ fond traži informacije

AZ obvezni mirovinski fond želi na glavnoj skupštini dobiti informacije o budućnosti Leda

AZ od oprave traži pojašnjenja vezano za daljnje restrukturiranje koncerna Agrokor
Tvornica Leda
 Bruno Konjević / CROPIX

AZ obvezni mirovinski fond ponijelo je prošloga petka zahtjev za sazivanjem glavne skupštine Leda na kojoj traži da uprava ove Agrokorove tvrtke podnese izvješće za nekoliko svojih radnji vezanih za krizu u koncernu, objavljeno je danas na službenim stranicama Burze.

Točnije, AZ obvezni mirovinski fond koji se nalazi među top 10 dioničara Leda s 10,32 posto dionica, traži objašnjenje za radnje koje je uprava Leda preuzela u svrhu zaštite te kompanije i dioničara od dana donošenja rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu o otvaranju postupka izvanredne uprave. Također, traže izvješće o „radnjama koje je Uprava poduzela u svrhu umanjenja obaveza Društva prema vjerovnicima, između ostalog i radnje osporavanja priznatih tražbina vjerovnika sa osnove jamstava prema Društvu”. Nadalje, AZ fond zanima na koji će se način odvijati prijenos poslovne cjeline Leda na zrcalno društvo sukladno načelnom sporazumu o ključnim elementima nagodbe od dana 10. travnja 2018. godine.

Zatim, stoji u priopćenju s Burze, dioničari Leda traže i razloge priznanja tužbenih zahtjeva od stane Leda u sudskim postupcima pri Trgovačkom sudu u Zagrebu u svrhu utvrđivanja postojanja novčane tražbine vjerovnika s osnove jamstava prema Društvu, te pravnu osnovu ovlaštenja za samostalno zastupanje Društva u predmetnim postupci. Konačno, AZ obavezni mirovinski fond u svom dopisu traži da uprava podnese izvješće o „vrijednosti kolaterala koje je Ledo odobrilo kao osiguranje za obaveze vladajućeg društva Agrokora d.d. prije i poslije otvaranje postupka Izvanredne uprave.” U svom zahtjevu AZ navodi da se glavna skupština treba održati do 3. srpnja 2018., što je tjedan dana prije zakonskog roka u kojem bi se trebala postignuti nagodba vjerovnika Agrokora. Ledo je na Burzi objavio kako će taj zahtjev uzeti u obzir te donijeti odluku u narednim danima.

Iz AZ fonda kazali su nam kako nemaju dodatnih komentara na navedene zahtjeve, no jasno je kako od Uprave traže pojašnjenja vezano za daljnje restrukturiranje koncerna Agrokor, s obzirom na to da bi sukladno predloženoj nagodbi vjerovnika Agrokora sadašnje dionice Leda u stvari bile bezvrijedne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:42