Mjere sigurnosti

Avioprijevoznici otkazali sve letove nad Irakom i Iranom: 'Zaobilazite to područje'

Iran je proteklog vikenda najavio "razmjeran odgovor" na američko ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku
 AFP

Lufthansa i Air France obustavili su u srijedu letove nad Irakom i Iranom, a ruski regulatori preporučili su domaćim kompanijama da zaobilaze to područje nakon iranskih raketnih napada na američke vojne baze u Iraku.

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) još je u utorak navečer zabranila američkim civilnim zrakoplovima letove u zračnom prostoru Iraka, Irana i Perzijskog zaljeva, nekoliko sati nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici.

Iran je proteklog vikenda najavio "razmjeran odgovor" na američko ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku.

"Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo poslala je obavijest sudionicima zračnog prometa (NOTAM) u kojoj potanko navodi ograničenja za letenje koja operatorima američkih civilnih zrakoplova zabranjuju let u zračnom prostoru Iraka, Irana i iznad voda Perzijskog i Omanskog zaljeva", priopćila je FAA.

Vodeći njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa otkazao je u srijedu dnevne letove između Frankfurta i Teherana zbog situacije u Iranu, rekao je glasnogovornik kompanije.

Dodao je da je Lufthansa otkazala i sljedeći let za Erbil u Iraku, koji je bio na rasporedu u subotu.

Francuska zrakoplovna kompanija Air France također je priopćila da obustavlja letove u zračnom prostoru Iraka i Irana.

„Planovi letova prilagođavaju se u stvarnom vremenu odlukama francuskih i regionalnih vlasti širom svijeta kako bi se osigurala najviša razina sigurnosti”, stoji u priopćenju Air Francea, objavljenom u srijedu.

Ruska federalna agencija za zračni promet Rosaviatsia uputila je zračne prijevoznike da izbjegavaju letove u zračnom prostoru Iraka, Irana, Perzijskog i Omanskog zaljeva, prenijele su u srijedu ruske novinske agencije.

„Zbog informacija o sigurnosnim rizicima za međunarodne letove putničkih zrakoplova, Rosaviatsia preporučuje da se do daljnjega ne koristi zračni prostor nad teritorijem Irana, Iraka, Perzijskog i Omanskog zaljeva za ruske civilne letove, uključujući i one tranzitne”, citira novinska agencija RIA priopćenje Rosaviatsia.

Današnji let za Teheran iz Urumqija otkazala je i kineska zrakoplovna kompanija China Southern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07