Prvi izravni let

Avion iz Philadelphije sletio u Dubrovnik: 'Kupili smo karte čim smo čuli za novu liniju'

Let je trajao 9 sati, a avion je oko 9 ujutro sletio u Dubrovnik gdje su ga vatrogasna vozila polila šmrkovima
Doček inauguracijskog leta American Airlines na relaciji Philadelphia-Dubrovnik
 Božo Radić / CROPIX

Posado, pripremite se za slijetanje”, začulo se s razglasa, a dvjestotinjak snenih putnika najednom je protrljalo oči, podignulo sjenila avionskih prozora te se zagledalo nad panoramom Dubrovnika.

Baš su se oni našli među prvim sretnicima koji su se u petak u 18 sati po američkom vremenu ukrcali na inauguracijski let prve direktne veze između Hrvatske i SAD-a, koja će sve do kraja rujna povezivati Dubrovnik i Philadelphiju. Tim je povodom u Phillyju, kako mu od milja tepaju, jutro prije leta vijorila hrvatska zastava te pjevala naša himna.

Veseli doček

Oko sat vremena prije boardinga veselo je bilo i na gatu s kojega je polijetao Boeing 767 za Dubrovnik. Tamo su u svečanom domjenku uživali putnici, među kojima i američki umirovljeni profesor Garland Keesling.

Kaže da je svrha njegova putovanja isključivo uživanje jer nikad nije posjetio Hrvatsku, ali je o njoj čuo sve najljepše.

“Već nekoliko godina proučavam Hrvatsku, pročitao sam o njoj mnogo dobrih kritika te naučio da je vrlo dobra destinacija za umirovljenike. Fotografije vaše zemlje izgledaju fascinantno, priroda je očaravajuća i jednostavno sam odlučio da je moram posjetiti”, pojasnio je Keesling koji u Dubrovnik putuje s prijateljicom.

Ostat će 14 dana, obići Split i otoke, a iako je sve najljepše čitao i o Zagrebu, on se ovaj put ipak neće naći na njegovoj karti putovanja.

Mladi ekonomist Grant Wolzeck putuje s majkom do Dubrovnika gdje će im se pridružiti njegove sestre, nakon čega će nekoliko dana provesti u Dubrovniku, a poslije se zaputiti do Crne Gore i Kotora.

“Od mnogo prijatelja čuo sam samo divne stvari o Hrvatskoj, a kad sam saznao da se otvorila direktna linija od Philadelphije do Dubrovnika, rekao sam da je to to i da moramo ići. Nažalost, nećemo se jako dugo zadržati, što znači da ću morati opet posjetiti Hrvatsku”, objasnio je Wolzeck koji je rođen u Philadelphiji, ali je poljskog podrijetla.

Gotovo rasprodan

Boeingom u koji se pola sata nakon toga ukrcao upravlja American Airlines, prva kompanija koja je odlučila otvoriti tržišnu liniju SAD - Hrvatska. Već prvi let bio je gotovo u cijelosti rasprodan, dok su odlične najave i za sljedeće letove.

Let između Philadelphije i Dubrovnika trajao je malo manje od devet sati, a avion je oko 9 ujutro sletio u Dubrovnik gdje su ga, kako to i priliči za inauguracijske letove, dočekala dva vatrogasna vozila i polila šmrkovima.

Na deset dana tim je avionom u posjet obitelji u Mostaru doputovao i Safet Repeša sa suprugom. Više od 20 godina živi i radi kao varilac u Washingtonu, a čim je čuo za direktnu liniju prema Dubrovniku, odmah je kupio kartu jer su dosadašnja putovanja s presjedanjima bila naporna.

“Idem posjetiti obitelj na desetak dana pa se vraćam. Svaki imigrant govori kako se jednoga dana sigurno vraća doma, ali od njih tisuću, možda jedan to napravi”, kaže Safet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:26