Boeing 737 Max
 Jason Redmond/File photo / REUTERS
Bez presedana

Aviokompanije obustavljaju letove zrakoplovima koji su odnijeli 350 života

Boeing je samo lani isporučio 806 zrakoplova
Piše: Filip PavićObjavljeno: 11. ožujak 2019. 13:47

Svjetske aviokompanije obustavljaju letove zrakoplovima američkog proizvođača Boeinga nakon pada dvaju njihovih aviona u manje od pet mjeseci.

Kineske su vlasti danas naložile aviokompanijama u zemlji da prizemlje sve Boeingove modele 737 MAX 8 kako bi se izvršile “strože kontrole sigurnosnih rizika”. Nakon njih isto je učinila etiopska zračna kompanija Ethiopian Airlines, s flotom od četiri 737 MAX aviona, britanski Cayman Airways, ali i indonezijski LionAir, piše CNN.

Reakcije aviokompanija uslijedile su nakon što je u nedjelju je poginulo 157 ljudi, cjelokupna posada i putnici zrakoplova 737 MAX 8 Ethiopian Airlinesa, nakon što se avion survao neposredno nakon polijetanja. Krajem kolovoza lani 189 ljudi je poginulo kada se isti model zrakoplova, aviokompanije Lion Air, srušio na obali Indonezije. U oba slučaja zrakoplovi su bili novije proizvodnje i srušili su se nekoliko minuta nakon polijetanja. Iako službena istraga još nije okončana, mediji spekuliraju da bi dva slučaju, zbog mnogih sličnosti, mogla biti povezana.

- Dva pada novijih tipova zrakoplova u tako kratkom vremenu je slučaj bez presedana. To će neizbježno utjecati na percepciju 737 MAX modela – kazao je Greg Waldron, menadžer u Flightglobal, azijskom ogranku istraživačke tvrtke.

 

Inače, 737 MAX je Boeingov najprodavaniji model zrakoplova ikad. Činili su 73 posto u ukupnom broju svih isporučenih zrakoplova lani, a mjesečno proizvedu čak 59 jedinica. Najviše 737 Max zrakoplova ima američka aviokompanija Southwest Airlines, njih 310, a slijede ih Ryanair s oko 200 zrakoplova koje su naručili 2014. godine i platili 22 milijarde dolara. FlyDubai ima 8 aktivnih 737 Max aviona, ali čekaju isporuku novih 122 jedinica. Sve tri su aviokompanije komentirale da još uvijek imaju povjerenja u svoju Boeing flotu, ali pomno prate i kontroliraju situaciju.

Osim u aviokompanijama, strah i nesigurnost uvukla se i na njujoršku burzu gdje je dionica Boeinga pala za 9 posto u ponedjeljak ujutro. Od početka godine, prije pada aviona u Etiopiji, dionica Boeinga porasla je za 31 posto. Također, zabilježili su rekordnu prodaju od 100 milijardi dolara u 2018. godini, a isporučili su ukupno 806 zrakoplova, 6 posto više u odnosu na 2017. godinu.

Pronađene obje crne kutije etiopskog Boeinga 737 MAX 8

Pronađene su obje crne kutije putničkog zrakoplova Boeing 737 MAX 8 koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz Adis Abebe, objavila je etiopska zračna komoanija Ethiopian Airlines u ponedjeljak, dan nakon nesreće u kojoj je poginulo 157 putnika i članova posade.

Crna kutija koja bilježi tehničke podatke leta kao i kutija koja snima razgovore u pilotskoj kabini "pronađene su", objavila je kompanija  Ethiopian Airlines na svome Twitteru, prenosi agencija AFP.

Zrakoplov na letu ET 302 između Adis Abebe i glavnog grada Kenije Nairobija srušio se u 8,44 sati po lokalnom vremenu u području gradića Bišofte 62 kilometara jugoistočno od glavnoga grada. Poletio je u 8,38 sati iz zračne luke Bole International. Pilot je nakon polijetanja rekao da ima poteškoća i da se želi vratiti i zato je zatražio odobrenje da se okrene i vrati u polazišnu zračnu luku.

Putnici su bili državljani iz više od 30 zemalja, a među njima bilo je liječnika i humanitarnih djelatnika. Službeni Beograd rekao je da je među putnicima bio i srbijanski državljanin, a prema medijima riječ je o djelatniku Svjetskog programa za hranu (WFP) pri Ujedinjenim narodima koji je osim srbijanske imao i službenu putovnicu UN-a.

Ethiopian Airlines prizemljio je do daljnjeg svoju flotu Boeing 737 MAX 8. Kompanija ima flotu od četiri zrakoplova 737 MAX 8, ne računajući onaj koji se srušio u nedjelju, prema internetskoj stranici za praćenje letova FlightRadar24.

Nakon nesreće u Etiopiji i Kina je u ponedjeljak naložila svojim zrakoplovnim tvrtkama da do 18 sati obustave letove zrakoplovima 737 MAX 8. 

Riječ o drugoj takvoj nesreći iste vrste zrakoplova - u listopadu prošle godine srušio se i Boeing 737 MAX 8 indonezijskog Lion Aira. I Indonezija je u ponedjeljak također odlučila obustaviti sve letove svojih zrakoplova tipa Boeing 737 MAX 8. (Hina)

 

Linker
19. listopad 2020 18:56