Generacija Next

Automatizirani pilićarnik pobjednik ovogodišnjeg natječaja Generacija Next

OŠ Iver iz Sesveta pobijedila na STEM natječaju Hrvatskog Telekoma
Dobitnici nagrade Generacija NEXT
 HT/Press / HT/Press

I ove je godine Hrvatski Telekom sa 700.000 kuna potpore nagradio najkvalitetnije STEM projekte osnovnih i srednjih škola. Među više od 100 sudionika donacijskog natječaja Generacija Next, posebno se istaknula Osnovna škola Iver iz Sesveta sa svojim projektom Automatizirani pilićarnik.

- Živimo u četvrtoj industrijskoj revoluciji i pred nama je novi val tehnoloških promjena. Upravo zbog toga smo posljednje dvije godine kroz donacijski natječaj Generacija Next ulagali u razvoj STEM obrazovanja, jer smatramo da su upravo mladi najznačajniji resurs čitavog društva, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom je kroz četrnaest godina provođenja donacijskog natječaja dodijelio više od 10 milijuna kuna, čime se uspješno realiziralo više od 300 projekata. Posljednjih je godina natječaj najvećim dijelom fokusiran na projekte iz STEM područja s ciljem pripremanja učenika na tržište rada.

Automatizirani pilićarnik, osmišljen pod mentorstvom Romana Rupčića, zamišljen je kao mobilna aplikacija povezana s objektom u kojem se uzgajaju pilići. Putem mobilne aplikacije, uzgajivači mogu kontrolirati sve uvjete u kojima se pilići nalaze - poput temperature, vlage, svjetlosti i hrane. Ukoliko bilo koji od navedenih parametara bude promijenjen, uzgajivač će dobiti obavijest o tome putem personaliziranog e-maila.

Kao veliki kolaboracijski projekt, pilićarnik je putem interaktivne karte umrežen s ostalim školama i udrugama, omogućavajući im pritom prikaz meteoroloških pokazatelja u realnom vremenu diljem Hrvatske.

Osim pilićarnika, koji je nagrađen u kategoriji digitalne inovacije temeljene na tehnologiji interneta stvari, nagrađen je i projekt Mjerenje atmosferskih varijabli u kategoriji istraživački znanstveni projekti.

Prijave za sudjelovanje donacijskom natječaju Generacija Next za sljedeću sezonu su otvorene do 1. srpnja 2018. godine, a prijaviti se mogu sve osnovne i srednje škole, kao i razne udruge za mlade, koje su svojim radom usmjerene na STEM projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:34