Širenje

Austrijsko-hrvatski startup PlanRadar primio investiciju od 69 milijuna dolara

Cloud platforma nastala iz ideje osječkog građevinara Domagoja Dolinšeka otvara urede u SAD-u, Aziji i Australiji

Domagoj Dolinšek, iskusni građevinar iz Osijeka i suosnivač PlanRadara (u sredini) s ostalim suosnivačima ovog startupa

 Philipp H Schuster

Austrijsko-hrvatski startup PlanRadar, nastao iz ideje iskusnog osječkog građevinara i suosnivača Domagoja Dolinšeka, primio je investiciju od 69 milijuna dolara. PlanRadar je cloud platforma za vođenje građevinskih projekata. Omogućuje vođenje cjelokupne dokumentacije o građenju preko mobitela, tableta i računala, a koristi se u građevinskoj industriji i na tržištu nekretnina.

Riječ je o jednoj od najvećih startup investicija ne samo u hrvatskim već i u austrijskim okvirima. Prema podacima PlanRadara, ovo je najveća investicija u neku B2B tvrtku u Austriji dosad. U Hrvatskoj su veće B2B investicije i pojedinačno i ukupno postigli Infobip, Rimac grupa i Cognism. No, sa 128,8 milijuna dolara dosad realiziranih investicija ovaj se startup, koji pravno sjedište ima u Beču, svrstava među tri najveće nove tehnološke tvrtke hrvatskih osnivača po dosad primljenim investicijama.

Treću, dosad najveću investicijsku rundu u PlanRadar, vodili su Insight Partners i Quadrille Capital. Njima se priključio postojeći investitor Cavalary Ventures te Headline, Berliner Volksbank Ventures i aws Gründerfonds, kao i Proptech1, Russmedia i GR Capital.

Startup Domagoja Dolinšeka planira svježim kapitalom otvoriti urede u SAD-u, Australiji, Zaljevskom vijeću za suradnju (GCC), jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi. Nadalje, PlanRadar će ojačati svoj R&D odjel, potencijalno otvoriti novi R&D centar i formirati tim stručnjaka za stvaranje novih proizvoda na svojoj platformi. U sklopu toga, startup će otvoriti više od 200 novih radnih mjesta čime će udvostručivši ukupan broj zaposlenika u narednih 12 mjeseci.

Ibrahim Imam, suosnivač tvrtke PlanRadar kaže da im je cilj olakšati građevinske radove i upravljanje nekretninama te da su ovom investicijom dokazali da postoji ogroman globalni apetit za našu tehnologiju.

- Toliko smo ponosni na sve što je naš tim postigao i zahvalni smo na podršci naših investitora dok donosimo dodatnu vrijednost klijentima na novim tržištima i industrijama - kaže Imam.

Sander van de Rijdt, suosnivač tvrtke PlanRadar kaže da su danas vodeća svjetska PropTech platforma te da time transformiraju industriju koja je kroz povijest bila nesklona digitalizaciji.

- Dokazujemo da ako korisnicima date intuitivnu platformu koja im olakšava posao i kombinirate je s uslugama podrške zlatnog standarda, onda su oni željni prihvatiti vrhunska rješenja. Stvarno je tako jednostavno - kaže van de Rijdt.

PlanRadar osnovan je 2013. u Beču. Broji više od 14.500 partnera, a ukupno njegovu platformu u 60 država koristi preko 100.000 građevinskih i nekretninskih profesionalaca. U Hrvatskoj ima ured u Zagrebu.

Thomas Krane, izvršni direktor tvrtke Insight Partners kaže da je potencijal tvrtke vrlo velik te da se to ogleda u iskustvu njegovih pokretača, zaposlenika, kao i u rastu prihoda.

- PropTech sektor spreman je za ogroman rast, a PlanRadar dovodi globalnu građevinsku industriju i industriju nekretnina u digitalnu budućnost - kaže Krane.

Brice Delome, partner u tvrtki Quadrille Capital kaže da ga raduje što ovaj startup mogu podržati dalje u globalnom širenju.

- Tim tvrtke PlanRadar identificirao je potrebu korisnika kada je softver predstavljen 2013. i iskoristili veliko razumijevanje i uvide u industriju kako bi postali istinski lideri na tržištu - zaključuje Delome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 06:28