Erste Grupa

Austrijska Erste Grupa u prvom tromjesečju je ostvarila 27 posto rasta neto dobiti

Neto dobit Erste Grupe u prva tri mjeseca 2018. iznosila je 332,6 milijuna eura
Andreas Treichl, izvršni direktor Erste Grupe
 EXPA/Michael Gruber / Profimedia, UPPA News

Austrijska banka Erste Grupa u petak je izvijestila o gotovo 27 posto većoj neto dobiti u prvom tromjesečju 2018. godine u usporedbi s godinom ranije zahvaljujući smanjenim rizicima u povoljnom gospodarskom okruženju.

Neto dobit u prvom je kvartalu tako dosegnula 332,6 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće. Operativni prihodi su uvećani na 1,651 milijardu eura, s 1,617 milijardi u istom razdoblju prošle godine.

Neto prihodi od kamata pritom su uvećani tri posto, na 1,08 milijardi eura.

Porasli su i neto prihodi od naknada i provizija, za 4,6 posto, na 478,6 milijuna eura.

Neto rezultat od trgovanja oštro je pak smanjen, na 11,6 milijuna, sa 48,6 milijuna eura.

"Potražnja za zajmovima kontinuirao jača, posebno u Češkoj i Slovačkoj", naglasio je izvršni direktor Andreas Treichl.

"Daleko najveći doprinos pružilo je ipak okruženje iznimno benignih rizika, koje je rezultiralo neto otpuštanjem rezervacija", dodao je čelnik austrijske banke.

Tako je banka zahvaljujući poboljšanoj kvaliteti imovine u prvom tromjesečju u stavci rezervacija za gubitke zabilježila pozitivan rezultat, otpustivši 54,4 milijuna eura rezervacija za kreditno poslovanje. U istom razdoblju prošle godine za potencijalne je gubitke na kreditima rezervirala 65,8 milijuna eura.

Udio nenaplativih kredita u prvom je tromjesečju smanjen na 3,7 posto, sa četiri posto u prethodna tri mjeseca, a pokrivenost nenaplativih kredita rezervacijama istodobno povećana na 72,5 posto, sa 68,8 posto, stoji u priopćenju Erste Grupe.

"U cjelini gledano, ispunjeni su svi uvjeti za nastavak pozitivnog trenda", zaključuje Treichl, ukazuući na smanjeni udio nenaplativih kredita i na solidne prognoze gospodarskog rasta u kojima Erste posluje.

Operativni troškovi uvećani su pak u istom razdoblju gotovo pet posto, na 1,065 milijardi eura, pa kad se podvuče crta, operativna je dobit iznosila 586,7 milijuna eura i bila je dva posto niža u usporedbi s godinom ranije.

"Troškovi zaposlenika su porasli. S obzirom da su stope nezaposlenosti niske u većini naših temeljnih tržišta, mogu se očekivati daljnji pritisci na povećanje tih troškova. Značajni su ostali i troškovi povezani s IT projektima, od kojih su mnogi proizišli iz regulatornih zahtjeva", napominje izvršni direktor austrijske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:38