Novac.hr

Australski radnik dobio 100 puta veću plaću nego inače, a sve zbog pogreške u decimali

Umjesto 4,921.76 australskih dolara dobio je 492,176 dolara. I vratio cijeli iznos!
Ilustracija
 Profimedia, imageBROKER

Državni službenik iz sjeverne Australije nemalo se iznenadio kada je prije više mjeseci primio plaću. Kao i svaki mjesec, očekivao je oko 5000 australskih dolara (23 tisuće kuna), no pogled na bankomat ga je šokirao. Na računu je imao gotovo 500 tisuća dolara, odnosno oko 2,3 milijuna kuna, 100 puta više nego što inače zarađuje.

Odmah je znao da je nemoguće dobiti baš toliki bonus te je odolio iskušenju da išta od nova podigne. Četiri tjedna kasnije sve je vratio svojem poslodavcu, a oni napominju da bi se to dogodilo i prije da neimenovani radnik ne živi van gradske sredine. Tako je morao otputovati u grad i vlastoručnim potpisom potvrditi kako želi vratiti novac, što je i učinio čim je uhvatio priliku, piše BBC.

Krivac je, navodi njegov poslodavac, ljudski faktor. Naime, prilikom upisivanja iznosa plaće nadležni djelatnik je decimalu stavio na krivo mjesto pa je ispalo da je radnik umjesto 4,921.76 australskih dolara dobio plaću od 492,176 dolara. I kada je sustav naglasio kako mora biti riječ o pogrešci, nadležni djelatnik nije reagirao ispravno te je ova ogromna svota stigla na račun poštenog zaposlenika.

Što je najbolje, on nije jedini. Ista državna tvrtka je od sredine 2017. do početka 2018. godine isplatila 743 pogrešne plaće. Sve skupa je to stajalo više od 1,6 milijuna dolara, a od toga nije vraćeno 767,000, stoji u izvješću državnog revizora ove australske države.

Najviše pogrešno isplaćenih plaća dobili su radnici Ministarstva zdravstva, obrazovanja i unutarnjih poslova. Državni revizor je zaključio kako isplata prevelikih plaća pokazuje kako radnici zaduženi za to trebaju biti na oprezu cijelo vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19