Rat zbog šećera

Australija prijavila Indiju jer je pomažući svojim proizvođačima srušila cijenu u svijetu

Indija, drugi proizvođač šećera u svijetu, pomaže svojim uzgajivačima šećerne trske
Ilustracija, šećer
 Profimedia, Sciencephoto RM

Australija je u petak najavila pravne mjere protiv Indije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog subvencioniranja proizvodnje šećera koje je prouzročilo „značajan pad” cijena na svjetskim tržištima i naškodilo njezinim proizvođačima.

Indija, drugi proizvođač šećera u svijetu, pomaže svojim uzgajivačima šećerne trske koji su prošle sezone zabilježili rekordnu proizvodnju.

„Podržat ćemo pravo naše industrije šećera na ravnopravno natjecanje i iskoristiti etablirana pravila globalne trgovine kako bismo zaštitili interese naših poljoprivrednika”, izjavio je australski ministar trgovine Simon Birmingham.

Po njegovim je riječima Australija - treći izvoznik šećera u svijetu – izrazila zabrinutost indijskoj vladi i razočarani su što njihove primjedbe nisu uvažene.

„Podupiremo napore zemalja da razviju svoju poljoprivrednu industriju, ali oni moraju biti u skladu s njihovim obvezama prema WTO-u i moraju se provoditi tako da ne narušavaju globalnu trgovinu”, rekao je australski dužnosnik.

Australska industrija šećera vrijedna je dvije milijarde dolara i obuhvaća 4.000 farmi šećerne trske i 24 šećerane. Proizvođači tvrde da zbog indijskih subvencija posluju s gubitkom.

Australski je ministar trgovine za ABC izjavio da indijske subvencije koštaju australske proizvođače „mnogo milijuna dolara kroz utjecaj na smanjivanje cijena”.

U izjavi za televiziju ABC Birmingham je izrazio nadu da će druge zemlje poduprijeti australski potez.

Na sastanku o poljoprivredi krajem studenog australska će vlada formalno razgovarati s Indijom i drugim članicama WTO-a.

Ostali veliki proizvođači šećera, uključujući Brazil i Tajland, također optužuju Indiju za prekomjernu opskrbu tržišta, koja je prouzročila pad cijena tog prehrambenog proizvoda.

Na njujorškom su tržištu cijene šećera u terminskim ugovorima pale 17 posto, navodi Bloomberg News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 23:24