Pirova pobjeda

Australija nakon 20 godina ukida kontroverzni porez na ženske higijenske proizvode

Porez bi trebao biti uklonjen 2019., a potez se ocjenjuje kao pokušaj vlade da privuče naklonost biračica
Ilustracija, ženski higijenski proizvodi
 Profimedia, Sciencephoto RM

Australija će ukloniti kontroverzni porez na promet ženskih higijenskih proizvoda, rekao je u srijedu rizničar Josh Frydenberg, najavljujući potez koji se većinom ocjenjuje kao pokušaj vlade desnog centra da privuče naklonost biračica prije izbora koji će se održati u svibnju.

Proizvodi poput kondoma i krema za sunčanje oslobođeni su 10 posto poreza na robu i usluge kojim su zahvaćeni svi ostali proizvodi prodavani u Australiji tijekom zadnjih 20 godina, uključujući i ženske higijenske proizvode.

Frydenberg je izjavio kako bi porez bio uklonjen 1. siječnja 2019., nakon odobrenja australskih državnih i lokalnih zakonodavnih tijela.

"Oduševljeni smo što se svi slažu s otpisom nepoštenog poreza. Milijuni australskih žena od toga će imati koristi", rekla je ministrica za žene Kelly O'Dwyer u Melbourneu.

Kanada je odbacila sličan porez 2015. godine nakon što je peticiju potpisalo više od 70.000 ljudi, dok Britanija planira ukloniti sličan porez na tampone od 2022. godine.

"Vlada ima problem sa ženskim biračima, posebice onima sklonima centru, koje su bile obeshrabrene njezinom retorikom", rekao je profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Sydneyu Peter Chen.

„U razdoblju #MeToo”, to je potez koji je bio neizbježan”, rekao je.

Politički nepopularan porez bit će ukinut u Australiji četiri mjeseca prije sljedećih izbora. Ankete pokazuju kako je trenutna vlada na putu prema teškom porazu, a birači su ljuti zbog svrgavanja bivšeg premijera Malcolma Turnbulla tijekom stranačkog puča u kolovozu.

Nedavna istraživanja javnog mnijenja pokazala su kako vladajući s potporom od 46 posto zaostaju za laburistima koje podupire 54 posto anketiranih, dok se, na temelju preferencijalnog glasačkog sustava u Australiji, glasovi manjih stranaka preraspodjeljuju.

Menstrualne osvetnice došle na svoje

Kada je Australija uvela porez na dobra i usluge (GST) 2000. godine, zdravstveni proizvodi poput kondoma ili krema za sunčanje izuzeti su od 10-postotnog nameta, zajedno s većim dijelom hrane.

Ali tamponi i drugi ženski higijenski proizvodi nisu.

Od tada je "porez na tampone" izazivao žučne rasprave, bio nazivan seksističkim i stalnim izvorom svađe službene Canberre i australskih saveznih država, kojima ide prihod od GST-a.

Australski ministar zdravstva u vrijeme uvođenja poreza Michael Wooldrige bio je začetnik rasprave izjavom da tamponi ne mogu biti izuzeti iz nameta jer ne "sprečavaju bolesti".

"Kao muškarac, htio bi da je krema za brijanje izuzeta iz poreza, ali ne očekujem da se to dogodi", rekao je 2000. godine.

I izazvao lavinu. Slijedile su godine prosvjeda s kampanjama pod nazivom "Prestanite oporezivati moju mjesečnicu" i sukoba s aktivističkim skupinama poput "Menstrualnih osvetnica".

U srijedu su se napokon središnja država i njezine federalne jedinice usuglasile da će od 1. siječnja ukinuti "porez na tampone", što će donijeti manjak od 30 milijuna australskih dolara godišnje.

"Duga je povijest kada su u pitanju GST i tamponi i ostali ženski higijenski proizvodi", kazala je novinarima savezna ministrica za žene Kelly O'Dwyer.

"Sretna sam što mogu objaviti da su se vlada i savezne države i teritoriji usuglasili i da će milijuni Australki od toga imati koristi", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2022 04:26