Protiv liberalizacije tržišta

Arhitekti i inženjeri pisali ministru Horvatu: traže da ih zaštiti od inicijative EK

Ničiji interesi, pa ni interesi profesija u prostornom uređenju i gradnji, nisu ugroženi, poručuju iz Ministarstva graditeljstva
Darko Horvat
 Damjan Tadic/Cropix

Četiri inženjerske komore uputile su ovih dana pismo ministru prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darku Horvatu u kojem traže zaštitu države od inicijative Europske komisije da se dodatno liberalizira zapošljavanje inženjera građevinarstva i arhitekata unutar Europske unije.

Prijedlog je Komisije, kako nam je objašnjeno u Hrvatskoj komori inženjera građevinarstva (HKIG), jednoj od potpisnica tog pisma, da se stručnjaci s područja Europskog gospodarskog prostora, koji obuhvaća EU i zemlje EFTA-e bez Švicarske, više ne moraju prijavljivati, u ovom slučaju hrvatskim inženjerskim komorama, kada prvi put primaju posao na našem tržištu kroz postupak davanja prethodne izjave.

Bez registracije

"Radi se o standardiziranim procedurama za rad na privremenoj ili povremenoj osnovi na području Europskog gospodarskog prostora. Ako se ta izjava ukine za ove profesije, tada bi strane osobe mogle obavljati stručne poslove u prostornom uređenju i gradnji u Hrvatskoj bez bilo kakve registracije kod nekog od tijela u Hrvatskoj i bez provjere njihovih stručnih kvalifikacija", navode u HKIG-u.

Komore - a uz HKIG radi se o Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike - protive se tom prijedlogu Komisije jer bi se na taj način, ističu, narušio status njihovih profesija kao reguliranih zbog utjecaja na sigurnost ljudi.

- U našem slučaju radi se o profesijama iz sigurnosnog sektora koje mogu imati stvarne posljedice na sigurnost ljudi, pa iz tog razloga moraju biti propisani visoki profesionalni i stručni standardi da bi im se pristupilo. Ove profesije nikako se ne mogu svrstavati u istu razinu s, primjerice turističkim vodičima, posrednicima u prometu nekretninama i sličnim profesijama - napominju u HKIG-u.

Ostaje pitanje kako će Ministarstvo zaštititi interese četiriju komora. Prema dopisu koje su poslale ministru Horvatu, u tijeku su konzultacije unutar Komisije.

Status profesija

"Ničiji interesi, pa ni interesi profesija u prostornom uređenju i gradnji, nisu ugroženi, već se ispituje postoje li alternativna, a manje restriktivna, nenormativna rješenja", poručuju iz Ministarstva graditeljstva u povodu dopisa koji su dobili od četiriju komora. Dodaju da se u Komisiji trenutno razmjenjuju informacije o tome kako su članice Unije regulirale pitanje davanja prethodne izjave za spomenute profesije.

- Smatramo da su naši zakoni u skladu s odredbama o stručnim kvalifikacijama. Međutim, cilj je što više olakšati mobilnost profesionalaca - zaključuju u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:14