Na infuziji MMF-a

Argetinske vlasti dogovorile 50 milijardi USD vrijedan aranžman s MMF-om: traže se reforme

Radi se o stand-by aranžmanu koji se Argentini odobrava na rok od tri godine
Prosvjed učitelja u Argentini, Mauricio Macri (gospodarstvenik i političar koji je bio predsjednik Argentine od 2015. do 2019.) i argentinska policija
 / Profimedia, Zuma Press

Argentinske vlasti i čelnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigli su dogovor o sklapanju aranžmana do iznosa od 50 milijardi američkih dolara, objavili su iz MMF-a.

Radi se o stand-by aranžmanu, koji se Argentini odobrava na rok od tri godine. Argentinske su vlasti već najavile da namjeravaju povući prvu tranšu MMF-ova zajma, iako će dodijeljeni novac koristiti prije svega kao aranžman predostrožnosti, što znači da većinu novca ne bi trebale povlačiti.

Stand-by aranžman Argentini, ističu u MMF-u, još moraju potvrditi nadležna tijela te međunarodne financijske institucije. Aranžman je namijenjen jačanju reformskih procesa u toj južnoameričkoj zemlji, koja se suočava sa sve većim ekonomskim problemima. Riječ je prije svega o galopirajućoj, dvoznamenkastoj inflaciji, zatim o devalvaciji nacionalne valute pesoa, kao i o fiskalnim neravnotežama, odnosno o proračunskom manjku i velikoj javnoj potrošnji, te velikom javnom dugu. Od vlasti u Buenos Airesu MMF očekuje da provede reforme, odnosno da uravnoteži proračun, sreže javni dug, smanji inflaciju i stabilizira peso.

Podsjetimo, i Hrvatska je svojedobno koristila slične stand-by aranžmane s MMF-om. Vlasti u Zagrebu uglavnom nisu povlačile novac koji im je "svjetski financijski policajac" stavljao na raspolaganje, već su ga koristile kao aranžman predostrožnosti. S druge strane, i Hrvatska je u zamjenu za aranžman s MMF-om, koji je, među ostalim, rezultirao i povećanjem kreditnog rejtinga zemlje, morala provesti reforme, što je stvorilo otpor u dijelu hrvatske javnosti, a godinama je bilo i jedno od glavnih pitanja u političkom životu zemlje.

Slični, ako ne i veći otpori, prisutni su i u Argentini. Naime, kako pišu svjetski mediji, mnogim je Argentincima još u živom sjećanju 2001. godina, kada je argentinska javnost upravo u MMF-u našla krivca za gospodarski kolaps zemlje. Toga su svjesni i u aktualnoj argentinskoj vladi, pa sada ističu kako se novim aranžmanom s Fondom Argentini omogućavaju veći izdaci za socijalu.

- Ovo je plan koji je dizajnirala argentinska vlada, a cilj mu je jačanje gospodarstva i koristi za sve Argentince - istakla je Christine Lagarde, izvršna direktorica MMF-a, čestitajući argentinskim vlastima na postizanju dogovora s MMF-om. Dodala je kako će stand-by aranžman ojačati povjerenje tržišta u argentinsku ekonomiju, dok će vlastima u Buenos Airesu omogućiti provedbu reformi.

Sklapanje aranžmana s MMF-om pohvalio je i argentinski predsjednik Mauricio Macri. Argentina se za pomoć MMF-u obratila 8. svibnja, kada je vrijednost njene valute dosegla povijesni minimum. Stav je Macrija da će aranžman s MMF-om argentinskim vlastima omogućiti lakšu provedbu reformi i izbjegavanje kriza s kakvima se njegova zemlja suočavala u prošlosti.

- Argentina je muzej egomanijaka koji su tvrdili da su spasitelji zemlje i jedan za drugim u tome nisu uspijevali - slikovito je opisao razloge pregovora s MMF-om oko sklapanja aranžmana Marcos Peña, argentinski premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:32