Inflacija od 55 posto

Argentina je bankrotirala; predsjednik: 'Ovo je blizu najgore krize u novijoj povijesti'

Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci a raspirio ju je nagli pad vrijednosti pezosa
Buenos Aires, Argentina
 Paula Acunzo / Zuma Press / Profimedia

Argentina ne može podmiriti svoje financijske obveze, ustvrdio je u nedjelju predsjednik Alberto Fernandez, usporedivši situaciju s krizom na početku stoljeća, najgorom u novijoj povijesti zemlje.

Argentina je u recesiji - očekuje se da će se ove godine gospodarstvo smanjiti 3,1 posto. Ekonomska kriza traje već 18 mjeseci a raspirio ju je nagli pad vrijednosti pezosa, tumači AFP.

„Situacija nije ista kao 2001. godine, ali je slična. Tada je siromašnih bilo 57 posto, danas ih je 41 posto. Tada nismo mogli podmiriti ratu duga koja je dospjela na naplatu, danas u osnovi ne možemo podmirivati svoje dugove", rekao je novi argentinski predsjednik.

Tvrdnju o insolventnosti zemlje Fernandez je iznio već krajem kolovoza, kada je još bio predsjednički kandidat.

Novi vladin plan restrukturiranja kratkoročnog duga pokazuje da je zemlja zapravo insolventna budući da zbog krize povjerenja nema potražnje u privatnom sektoru za državnim obveznicama, pojasnio je tada Fernandez.

"Nitko ne kupuje argentinski državni dug a nitko ga ne može ni vratiti", izjavio je.

Predsjednik lijevog centra došao je na vlast 10. prosinca nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio liberala Mauricia Macrija, signalizirajući da je spreman na plaćanje obaveza prema kreditorima. Sada je promijenio ploču.

Prošlog petka vlada je jednoglasno do kolovoza odgodila plaćanje nekih devet milijardi dolara dugova koji su dospjeli na naplatu. Zbog toga su agencije Fitch i S&P snizile rejting argentinskih obveznica na razinu koja investitorima poručuje da je vlada ne može podmirivati određene obveze.

„To smo naslijedili. Ne možemo se s time uhvatiti u koštac plaćajući obaveze koje dospijevaju na naplatu. Nekada smo imali visoku nezaposlenost, imamo je i danas", povlači Fernandez paralele s krizom iz 2001. godine kada Argentina nije vratila 100 milijardi dolara dospjelog duga. "Danas pak imamo inflatorni proces kojeg onda nije bilo", naglasio je.

Prošle subote predsjednik je dobio političku potporu Kongresa kroz usvajanje zakona o izvanrednim gospodarskim mjerama koji danas stupa na snagu.

Mjere uključuju povećanje poreza višoj i srednjoj klasi, veće olakšice za najugroženije sektote i uvođenje 30-postotnog poreza na kupovinu i prodaju inozemnih valuta.

Fernandez je zadržao mjesečni limit za kupnju dolara od 200 dolara koji je Macri uveo još prošlog kolovoza, napominjući da su američki dolari u Argenitini rijetki i skupi.

„Moramo okončati praksu štednje u dolarima”, rekao je argentinski predsjednik, referirajući se na naviku Argentinaca da kupuju dolare kako bi se zaštitili od pada vrijednosti pezosa.

Argentina ima godišnju inflaciju od 55 posto i dug od gotovo 90 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), podsjeća AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 04:35