PORASLE DIONICE

Apsolutna dominacija auto tržištem: Vrijednost Tesle prešla tisuću milijardi dolara!

‘Svjedočimo tek početku globalne potražnje i interesa‘ - rekao je izvršni direktor Herza
Tesla 
 Saul Loeb/AFP

Tržišna vrijednost Tesle prešla je u ponedjeljak tisuću milijardi dolara, nakon što je kompanija dobila dosad najveću narudžbu vozila od rent-a-car tvrtke Hertz.

Dionice Tesle porasle su 14,9% a vrijednost kompanije dosegla 1045 milijardi dolara, čime je Tesla postala najvrijedniji proizvođač automobila na svijetu.

Tesla je ujedno i prva automobilska industrija koja se priključila elitnom klubu tvrtki vrijednih tisuću milijardi dolara i više - Appleu, Amazonu, Microsoftu i Alphabetu.

Većina proizvođača automobila ne hvali se narudžbama rent-a-car tvrtki kojima po sniženim cijenama prodaju vozila koja se slabo prodaju.

No za Teslu i njegove investitore, odluka Hertza da naruči 100.000 Teslinih automobila do kraja 2020. pokazuje da električna vozila više nisu ekskluzivni proizvod, nego će u bliskoj budućnosti dominirati masovnim auto tržištem.

"Električna vozila su sada mainstream i svjedočimo tek početku globalne potražnje i interesa", rekao je izvršni direktor Herza Mark Fields.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je za cilj postavio rast prodaje od 50 posto godišnje, koji bi u nekom trenutku trebao doseći 20 milijuna prodanih vozila u godini dana. To je dvostruko više od prodaje trenutnih tržišnih lidera Volkswagena i Toyote.

Potražnja za električnim vozilima je na nekim tržištima već nadmašila očekivanja, pa je tako Teslin Model 3 prošli mjesec bio najprodavaniji automobil u Europi, objavila je u ponedjeljak konzultantska tvrtka JATO Dynamics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 11:51