Važna odluka

Appleu najveća kazna u povijesti EU: zbog kršenja pravila mora platiti 500 milijuna eura

Kulminacija je to antimonopolske istrage o tome je li kompanija koristila vlastitu platformu kako bi dala prednost svojim uslugama u odnosu na usluge konkurenata

Apple store (ilustracija)

 Tony Vingerhoets/Alamy/Alamy/Profimedia/Alamy/profimedia

Europska unija Appleu će izreći kaznu od 500 milijuna eura zbog navodnog kršenja zakona vezanog uz pristup njegovim uslugama za streaming glazbe. Kazna, za koju se očekuje da će biti objavljena početkom sljedećeg mjeseca, kulminacija je antimonopolske istrage Europske komisije o tome je li Apple koristio vlastitu platformu kako bi dao prednost svojim uslugama u odnosu na usluge konkurenata. Istražitelji su provjeravali je li Apple blokirao aplikacije da obavještavaju korisnike iPhonea o jeftinijim alternativama za pristup glazbenim pretplatama izvan App Storea. Sve je počelo kada je 2019. Spotify podnio službenu žalbu regulatorima.

- App Store je pomogao Spotifyu da postane najbolja usluga za streaming glazbe u Europi i nadamo se da će Europska komisija prekinuti svoju istragu slijedom pritužbe koja je neutemeljena - opravdavali su se iz Applea.

Službenici upoznati sa slučajem izjavili su za Financial Times da će Komisija Appleove radnje ocijeniti kao nezakonite i protivne pravilima o tržišnom natjecanju. Apple je tako optužen za zloupotrebu svoje moćne pozicije i nametanje antikonkurentskih trgovinskih praksi.

Nova regulativa

Ova kazna jedna je od najvećih i najznačajnijih koje je Europska unija nametnula nekoj velikoj tehnološkoj tvrtki. Ujedno se sve događa u trenutku kad je odnos Bruxellesa i Big Techa i onako "nategnut" zbog toga što su tvrtke prisiljene pokazati da se pridržavaju značajnih novih pravila usmjerenih na poštovanje konkurencije. Tvrtke koje su definirane kao vratari, uključujući Apple, Amazon i Google, moraju se u potpunosti uskladiti s ovim pravilima prema Zakonu o digitalnim tržištima do početka sljedećeg mjeseca. Zakon od tehnoloških divova zahtijeva, između ostalog, da se pridržavaju strožih pravila i rivalima dopuste da dijele informacije o njihovim uslugama. Kompanije su zbog toga zabrinute da će takva pravila onemogućiti tržišno natjecanje.

Iako se dugo protivio bilo kakvim promjenama, Apple je prošlog mjeseca najavio promjene u svojem mobilnom softveru iOS, App Storeu i pregledniku Safari u pokušaju da umiri Bruxelles. Još nije poznato kada će točno Europska komisija službeno objaviti svoju odluku, ali oni upućeni u situaciju tvrde da se odluka do tada ne bi trebala promijeniti. Procijeni li da ona nije bila pravedna, Apple se nakon toga može žaliti Sudu Europske unije.

Apple se nikada nije suočio s kaznom Europske komisije za tržišno natjecanje, iako je 2020. dobio kaznu od 1,1 milijardu eura od Francuske zbog sporazuma protiv tržišnog natjecanja s dva veletrgovca. Bila je to najveća kazna koju je francuski regulator izrekao nekoj tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:12