Lojalni dioničar

Appleov pad Warrena Buffeta koštao je milijarde dolara, ali njegove brige tu ne staju

Appleovo potonuće moglo bi izbrisati 8% vrijednosti Berkshireovih dionica, kažu analitičari
Warren Buffett
 Rick Wilking / REUTERS

Lojalnost Warrena Buffeta Appleu počela je uzimati danka – nakon pada prodaje i cijena dionica američkog tehnološkog giganta, "Prorok iz Omahe" izgubio je u četvrtak oko četiri milijarde dolara, piše CNN.

Naime, Buffetov Berkshire Hathaway posjeduje otprilike 252,5 milijuna Appleovih dionica, čime je ta tvrtka drugi najveći investitor u kompaniji. Uz to, Appleove dionice čine više od 20 posto vrijednosti Berkshireova portfelja.

Berkshire je uložio u Apple 2016., a još na ljeto Buffet je izjavio da ga ne brine pad prodaje iPhonea, za kojeg smatra da se prodaje “jako ispod cijene”.

Ipak, kako navodi Forbes, budući da se Proroku iz Omahe investicija u Apple baš i nije isplatila (izuzev kvartalnih isplata dividendi), mogao bi promijeniti mišljenje. Naime, u četvrtak su Appleove dionice pale za deset posto, nakon čega je i cijena Berkshireovih dionica pala za 5,6 posto, odnosno Buffetova se neto vrijednost strmoglavila za 4,3 milijarde dolara. U petak su Appleove dionice počele blago rasti, paralelno s njima i one Berkshire Hathawaya, te se i Buffetov gubitak ipak smanjuje.

No, poznati investitor ima još nekoliko "mina" u portfelju. Naime, Berkshire Hathaway posjeduje i velik udio u banci Wells Fargo koja je nedavno pogođena nizom skandala. Uz to, Buffet ima udio i u Bank of America, avioprijevoznicima Delta i American te u Kraft Heinzu i Goldman Sachsu, kompanijama čiji su poslovni rezultati podbacili u 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 17:38