Apple CEO Tim Cook
 Brooks Kraft/AFP
musk u panici?

Apple najavio da će proizvesti besposadni automobil i srušio dionice Tesle

Baterije koje bi pogonile vozilo radikalno će smanjiti troškove i povećati doseg vožnje jednim punjenjem
Piše: Željko TrkanjecObjavljeno: 22. prosinac 2020. 13:31

Vrijednost dionica proizvođača automobila na električni pogon Tesla pala je u ponedjeljak za 6,5 posto tijekom prvog izlistavanja na indeksu S&P 500. Naime, pojavila se vijest koja bi mogla zabrinuti i samog Elona Muska, šefa Tesle.

"Apple razvija tehnologiju besposadnih automobila i predviđa da bi 2024. godine mogao na tržište izbaciti takvo putničko vozilo koje bi uključivalo vlastitu baterijsku tehnologiju", objavio je Reuters u ponedjeljak kasno navečer. I dionice Applea su skočile za 1,4 posto.

Tvrtka poznata po proizvodnji računala, iPoda i iPhonea, koja je u ponedjeljak doživjela ozbiljan udarac jer je potvrđeno da je izraelski softver Pegasus uspio hakirati modele iPhonea 11, ima i svoj program proizvodnje automobila, Projekt Titan. Koji je započet još 2014. godine, kada je kompanija krenula u pothvat dizajniranja automobila od nule. Zatim je nastupio prekid, da bi Titan oživio 2018. godine kada se bivši Appleov zaposlenik Doug Field "vratio kući" iz Tesle i formirao novi tim.

Projekt Titan

Prema informacijama koje je Reuters dobio od neimenovanih izvora, jer Appleovi planovi nisu javni (zbog čega su ih pustili u javnost, a službeno odbili išta komentirati), tvrtka je u tom razdoblju došla u poziciju da može izraditi vozilo koje bi bilo namijenjeno za masovno tržište, što je u izravnoj suprotnosti s konkurencijom, primjerice tvrtkom Waymo iza koje stoji Alphabet (tvrtka koja u svom vlasništvu ima Google). Google radi na besposadnim taksijima. Koji ne bi išli u masovnu prodaju.

Čini se ipak da je ključni proboj proizvođač iPhonea napravio na planu baterijske tehnologije koja je još uvijek slaba točka električnih automobila. Baterije koje bi pogonile vozilo iz projekta Titan radikalno će smanjiti troškove i povećati doseg vožnje jednim punjenjem, prenosi Reuters.

"To je nova razina, kao kad ste prvi put vidjeli iPhone", rekao je za Reuters neimenovani izvor. Riječ je o jedinstvenom dizajnu "MonoCell" koji sabija pojedinačne ćelije u bateriji i tako otvara prostor u koji se može uklopiti aktivniji materijal, čime se dobiva veći doseg vožnje. Apple ispituje i kemijske mogućnosti za bateriju LFP - litij željezni fosfat - što bi onemogućavalo pregrijavanje.

Jagma na tržištu

Neimenovani izbor britanske agencije koji radi na projektu Titan izjavio je da je Apple kompanija s dostatnim resursima za taj posao, ali istovremeno upozorava: "To ipak nije mobilni telefon". Tvrtka bi ipak mogla potražiti suradnika za sklapanje budućeg vozila, a nije isključeno niti da se Apple naprosto udruži s nekim od renomiranih proizvođača i preda im svoj softver za besposadno vozilo. S druge strane, Apple vozilo, neki iCar, bio bi proizvod za kojim bi vrlo vjerojatno postojala jagma na tržištu.

U Titan su već uključeni vanjski partneri za pojedine dijelove sustava uključujući senzore LIDAR (Light Detection and Ranging, oprema za detekciju svjetlosti i patroliranje) koji besposadnim vozilima pomažu da dobiju trodimenzionalni pogled na cestu, rekle su dvije osobe upoznate s planovima tvrtke. Appleovo vozilo, prenosi Reuters, moglo bi imati više LIDAR senzora za skeniranje različitih udaljenosti. Neki bi mogli biti izvedeni iz Appleovih interno razvijenih LIDAR jedinica: iPhone 12 Pro i iPad Pro, najnoviji modeli, oba imaju LIDAR senzore. 

Linker
06. siječanj 2021 22:52