Teška situacija

Apel veledrogerija: zbog dugovanja bolnica uskoro bi moglo doći do nestašice lijekova!

Ukupna dugovanja iznose više od dvije milijarde kuna
Ilustracija
 Josko Ponos / Hanza Media

U sljedećim bi tjednima mogla nastupiti nestašica lijekova u hrvatskim bolnicama, objavili su danas iz HUP - Koordinacije veledrogerija.

Naime, ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati s 1,0 mlrd kuna novog duga, nastalog samo u 2018. godini.

Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi, ako se ne postigne dogovor, moglo doći do nestašice lijekova.

- U Hrvatskoj veledrogerije rade s 18 tisuća proizvoda, teško je reći o kojim točno proizvodima se radi, ali potencijalno je moguće da do nestašice dođe za sve - kazao nam je Josip Matusinović, predsjednik HUP - Koordinacije veledrogerija.

Naime, zaključno s 31. svibnjem ove godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznosila su više od 2 milijarde kuna. Od ukupno 62 bolnice, njih 24 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih šest, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se značajno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom, poručuju iz HUP – Koordinacije veledrogerija.

Iako su, kako tvrde, godinama pružali svoj maksimalan doprinos kako opskrba bolnica lijekovima ne bi došla u pitanje, granice njihovih mogućnosti iscrpljene su, a ovo je kažu, posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije.

- Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa. Takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda: lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava? - komentirao je Josip Matusinović.

Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima bez naznaka rješenja, u Koordinaciji smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te stoga preostaje ili intervencija Vlade ili nestašica lijekova.

- Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih - apelira Matusinović i dodaje kako su se četiri puta sastajali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a dopise su slali i ministru financija, Zdravku Mariću, no rješenje za sada nisu pronašli.

Ovo nije prvi put da se situacija toliko zakomplicirala, a u zadnjih dvadeset godina do ovakvih ili sličnih problema, kako navodi Matusinović, dolazilo je barem deset puta.

- Svake druge godine se to zapravo ponavlja. No, uvijek do sada Vlada je reagirala i pronašla načine i sredstva da se situacije riješi. Hrvatski zdravstveni sustav nije izbalansiran, a uz liste čekanja i odlazak liječnika, rokovi plaćanja su sigurno jedan od problema. Osim Grčke, mi imamo najduže rokove plaćanja u cijeloj Europskoj Uniji - tvrdi Matusinović.

Jednostavnog rješenia nema, no iz Koordinacije veledrogerija poručuju kako bi otprilike 300 milijuna kuna moglo pomoći da se premosti mjesec ilil dva dok su njihove zalihe još u drogerijskim skladištima.

- Budući da taj dug raste iz mjeseca u mjesec, mi ne možemo ići svaki mjesec u banke i dizati kredite uvijek iznova. Dok imamo robe na zalihama mi ćemo isporučivati, ali to će se vrlo brzo istopiti - zaključio je Matusinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 07:13