POVIJESNA ODLUKA

Antimonopolski slučaj stoljeća - što točno stoji u presudi Googleu i kako je tumače eksperti: ‘Ovo je prekretnica!‘

Ova presuda velika je pobjeda za američki narod jer pokazuje da niti jedna kompanija nije iznad zakona, tumači glavni državni odvjetnik Garland

Google se suočava s presudom koja bi mogla promijeniti prirodu njegovog globalnog biznisa

 Artur Widak/Anadolu Via Afp

Američka sutkinja Amit P. Mehta objavila je presudu s obrazloženjem na 280 stranica u kojoj konstatira da je Google monopolist jer je zloupotrebljavao svoj tržišni položaj kako bi godinama izvlačio milijarde zahvaljujući privilegiranom tržišnom pozicioniranju svoje tražilice.

Google je monopolnu poziciju osiguravao tako što je godinama plaćao po desetke milijardi dolara za anti-kompetitivne ugovore s telekomunikacijskim kućama, kompanijama koje su razvijale tražilice, kao i proizvođačima uređaja, kako bi svojoj tražilici osigurali status ‘defaultne‘. Samo u 2021. Google je u dealove koji su mu osigurali specijalni status tražilice investirao 21 milijardu dolara, piše u presudi. Prva tumačenja presude protiv Google naglašavaju da se radi o najvažnijoj pravosudnoj akciji protiv neke velike kompanije koja je zloupotrebljavala svoj tržišni položaj. Radi se o "povijesnoj pobjedi za američki narod. Niti jedna kompanija – bez obzira koliko je velika i utjecajna – nije iznad zakona", poručio je glavni državni odvjetnik Merrick Garland, dok je šef antimonopolskog odjela državnog odvjetništva, Jonathan Kanter, naglasio kako se radi o "presudnoj odluci koja drži Google odgovornim" i "otvara put za inovacije novih generacija te štiti pravo na pristup informacijama svim Amerikancima".

Čekaju se žalbe

Vlasnik Googlea, Alphabet, najavljuje žalbe, a slučaju ulazi u fazu u kojoj sud mora odlučiti što bi Google morao poduzeti da ispravi protuzakonite prakse.

"Odluka je najveća pobjeda američkih antimonopolskih tijela protiv Big Techa u posljednjih nekoliko desetljeća. Posljednjih su godina pokrenuli niz velikih slučajeva koji pogađaju srž njihove moći — antimonopolski odjel DoJ-a, na čelu s Kanterom, tužio je Apple i ima drugi slučaj u tijeku protiv Googlea, optužujući ga za navodnu monopolističku kontrolu nad digitalnim tržištem oglašavanja. Googleovo probno razdoblje trebalo bi započeti sljedeći mjesec. Federalna komisija za trgovinu, kojom predsjeda kritičarka Big Tech Lina Khan, također je podnijela tužbe protiv Amazona i Mete", upozorava Financial Times.

Vrlo široki utjecaj sudske presude protiv Googlea naglašava u prvim reakcijama i New York Times:

"Ova odluka oštra je presuda usponu divovskih tehnoloških tvrtki koje su iskoristile svoje korijene na internetu kako bi utjecale na način na koji kupujemo, konzumiramo informacije i pretražujemo na mreži - i ukazuje na potencijalno ograničenje moći Big Techa. Vjerojatno će utjecati na druge vladine antimonopolske tužbe protiv Googlea, Applea, Amazona i Mete, vlasnika Facebooka, Instagrama i WhatsAppa. Posljednja značajna antimonopolska presuda protiv tehnološke tvrtke bila je usmjerena na Microsoft prije više od dva desetljeća. ‘Ovo je najvažniji antimonopolski slučaj stoljeća i prvi je od velikog broja slučajeva koji se vode protiv Big Techa‘, rekla je Rebecca Haw Allensworth, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta Vanderbilt koja proučava antimonopolnu politiku. ‘Ovo je velika prekretnica.‘", naglašava NYT.

Jasna poruka

Sutkinja se nije suzdržavala da vrlo jasno emitira nedvojbenu javnu poruku odluke za koju je, očigledno, svjesna da će imati povijesni utjecaj: "Nakon pažljivog razmatranja i vaganja iskaza svjedoka i dokaza, sud dolazi do sljedećeg zaključka: Google je monopolist i ponašao se kao monopolist kako bi zadržao svoj monopol", napisala je sutkinja.

U osnovi se radi o slučaju u kojem je kompanija optužena jer je godišnje trošila milijarde na to da se njihova tražilica bude "pogonski motor" pretraživača kao što su Appleov Safari ili Mozillin Firefox, ali bi ova presuda trebala imati širi utjecaj na buduće sudske odluke u slučajevima koji propituju raznolike monopolne ili oligopolne pozicije high tech kompanija.

Glavni izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, opravdava kompaniju tezom da su osiguravali kvalitetniju uslugu klijentima te su hvatali bolje pozicije od konkurencije zbog toga što su - bili bolji. Duže od desetljeća razni poslovni ugovori osiguravali su, tvrdi pak sutkinja Mehta "Googleu pristupu skali kakvoj njegovi rivali nisu imali". Neograničena povećanja cijena potaknula su Googleov dramatičan rast prihoda i omogućila mu da održi visoku i izuzetno stabilnu operativnu dobit", istakla je sutkinja Mehta presudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 23:17