PAD TEK NAGODINU

Anketa Europske središnje banke: Stručnjaci podigli procjenu inflacije u eurozoni u 2022.

Za 2023. godinu podigli su pak procjenu rasta za pola postotnog boda, na 2,7 posto, objavljeno je

zgrada Europske središnje banke u Frankfurtu

 ANDRE PAIN/AFP

Ekonomski stručnjaci očekuju da će godišnja stopa inflacije u eurozoni u ovoj godini iznositi tri posto, znatno podigavši dosadašnju procjenu, pokazala je redovna tromjesečna anketa Europske središnje banke (ECB).

U prethodnoj anketi, objavljenoj krajem listopada prošle godine, inflacija u eurozoni trebala je u 2022., prema prosječnoj procjeni stručnjaka, iznositi 1,9 posto.

U 2023. trebala bi se spustiti na 1,8 posto, a u 2024. ostati više-manje stabilna, na 1,9 posto, predviđaju stručnjaci u anketi objavljenoj krajem prošloga tjedna.

Očekivanja rasta gospodarstva, pokazala je ECB-ova anketa, smanjena su pak za ovu godinu, a povećana za 2023.

U ovoj bi godini 19-eročlano gospodarstvo tako trebalo porasti za 4,2 posto, za 0,3 postotna boda slabije no što su prognostičari koje je ECB anketirao prognozirali u izvješću objavljenom u listopadu prošle godine.

Za 2023. godinu podigli su pak procjenu rasta za pola postotnog boda, na 2,7 posto.

Daljnje usporavanje rasta očekuju u 2024. godini kad bi gospodarstvo trebalo porasti za 1,7 posto, pokazalo je istraživanje među profesionalnim prognostičarima koje ECB provodi svaka tri mjeseca.

Najnovije istraživanje provedeno je od 7. do 13. siječnja i temelji se na predviđanjima 62 stručnjaka, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 03:57