Opsežni pothvat

Analizom svih 128 biramo 15 najboljih gradova, odnosno gradonačelnika u Hrvatskoj

Najbolji gradovi izabirat će se u ukupno pet različitih kategorija i potkategodija
Rovinj
 Goran Sebelic / CROPIX

Četvrtog listopada ove godine Hrvatska će prvi put u povijesti dobiti izbor najboljih gradova zahvaljujući kompleksnom zajedničkom istraživačkom i ocjenjivačkom pothvatu portala gradonačelnik.hr i agencije Ipsos te nositelja projekta; Jutarnjeg lista i portala novac.hr.

Najbolje gradove izabrat ćemo u ukupno pet različitih kategorija koje će, pak, biti podijeljene na potkategorije malih, srednjih i velikih gradova. Dakle, izabrat ćemo 15 najboljih gradova, odnosno gradonačelnika.

Već je počelo sveobuhvatno prikupljanje podataka o 128 gradova kako bi se došlo do užeg izbora kandidata za nagrade. Značajni dio tih podataka inače nije dostupan u javnim statističkim izvorima, tako da prikupljanje podataka s ciljem rangiranja najuspješnijih ima i istraživačku težinu.

Isticanje primjera

- Mislimo da u našoj zemlji nema dovoljno informacija o uspješnim projektima i rješenjima za kvalitetniji život građana koja su primijenjena u značajnom broju gradova. Vrlo važnim smatramo da javnost na ovaj način bude upoznata s uspješnim procesima u našim gradovima, kao i s djelima onih lokalnih čelnika koji su svojim radom, stručnošću i zalaganjem poboljšali život svojih sugrađana - poruka je partnera u ovom projektu - Jutarnjeg lista, portala novac.hr i gradonacelnik.hr te Ipsosa.

- Cilj ovog projekta, koji porezne obveznike ne košta ni lipe, kao ni uprave gradova, jest upoznati građane s time što njihov grad može imati od sadržaja, razvojnih dosega i politika koje su već primijenjene u najuspješnijim gradovima Hrvatske - ističe Mario Aunedi Medek, direktor agencije Media Val koja na ovom projektu surađuje s portalom gradonacelnik.hr.

Pet kategorija u koje je podijeljeno istraživanje o gradovima su: 1) gospodarstvo, zatim 2) obrazovanje, demografija i mladi te 3) kvaliteta života, a 4) pametni grad i 5) čisti grad posebne kategorije su koje će se ocjenjivati prema kvaliteti te intrigantnosti prijavljenih projekata.

Svih 128 gradova podijeljeno je u tri kategorije prema njihovoj veličini, odnosno broju stanovnika, na velike (iznad 35 tisuća stanovnika), srednje (od deset do 35 tisuća stanovnika) i male, s manje od deset tisuća stanovnika.

Podjela je napravljena da bi se pravednije mogli vrednovati statistički pokazatelji o gospodarstvu, obrazovanju, demografiji i kvaliteti života.

Svaka od kategorija za nagrađivanje bit će temeljena na više desetaka statističkih pokazatelja. S druge strane, cilj nam je pokazati koliko su odabrani statistički pokazatelji relevantni za građane te u kojoj mjeri svaki od njih utječe na ukupnu kvalitetu života. Do tih podataka doći će analitičari agencije Ipsos Puls anketama među građanima.

Ključni paramteri

U kategoriji gospodarstva najboljim će biti proglašeni gradovi koji, među ostalim, imaju najbolje pokazatelje o punjenju i ostvarenju proračuna te o općoj gospodarskoj situaciji na svojem području, poput stope nezaposlenosti i prihoda tvrtki, broja zaposlenih, broja poduzetnika, prihoda i dobiti koje poduzetnici ostvaruju, brzine izdavanja građevinskih dozvola, stopa prireza itd.

Izboru nagrade za obrazovanje, demografiju, mlade i socijalnu politiku prethodit će istraživanje, među ostalim, proračunskih izdvajanja za gradnju, održavanja i opremanja vrtića i škola, izdvajanja za stipendije, broja školaraca i vrtićanaca...

Kvaliteta života, kao treća velika kategorija bit će, pak, svojevrsna ukupna nagrada. Prikupljanje podataka za dobitnika za ovu nagradu predviđeno je u tri koraka.

Statistički podaci

U prvom će gradonacelnik.hr prikupiti statističke podatke koji mogu utvrditi kvalitetu života u gradovima, poput broja udruga na tisuću stanovnika, razine sigurnosti, izdvajanja za kulturu i sport te cijena nekretnina. Zatim će se statističkim podacima pridodati rezultati anketiranja samih građana o tome što percipiraju kao najvažnije za kvalitetu života, da bi se u trećem koraku došlo do konačne ocjene izračunom koji kombinira statističke i anketne rezultate.

Prvi put u Hrvatskoj razradili smo sustavno praćenje uspješnosti gradova, ekspertan sustav ocjenjivanja i nagrađivanje gradova temeljem cjelogodišnjeg praćenja i rangiranja po do sada najpažljivijoj metodologiji.

Uz to, dodijelit ćemo i dvije posebne nagrade za najbolje prakse i rješenja na dva vrlo specifična i nadasve aktualna i važna područja - Smart city i Eco city.

Nagrade u ovim kategorijama dodjeljivat će posebno izabrani žiri, i to na temelju prijave samih gradova.

Nagrada za pametni grad zamišljena je kao izbor koji će uzeti u obzir primjenu tehnološki naprednih rješenja u gradovima, ukazujući na njihovu originalnost i učinkovitost. Kategorija čisti grad vrednovat će sva rješenja koja gradove čini čistim i ekološki prestižnim. U početno ocjenjivanje za pametni te čisti grad bit će uključeno samo 25 gradova, prema prijavama koje stignu ocjenjivačkom žiriju.

Sredinom tekućeg mjeseca Jutarnji list, novac.hr i gradonacelnik.hr objavit će imena gradova koji su ušli u uži izbor najboljih gradova po spomenutim kategorijama i predstaviti ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:13