Izgledi eurozone

Analitičari RBA ne očekuju povećanje kamata Europske središnje banke prije 2021. godine

Europska središnja banka promijenila je smjernice vezane za buduće podizanje kamatnih stopa, navodi se u analizi RBA
Mario Draghi
 REUTERS

Europska središnja banka (ESB) smanjila je prošloga tjedna procjene rasta gospodarstva eurozone i odgodila povećanje kamatnih stopa do iduće godine, no analitičari Raiffeisenbank Austria smatraju da referentne kamate neće biti povećane prije 2021. Na redovnoj sjednici u četvrtak Europska središnja banka promijenila je službenu retoriku, odnosno smjernice vezane za buduće podizanje kamatnih stopa, navodi se u analizi RBA.

Prije je ESB poručivao da bi ključne kamate mogao povećati nakon ljeta ove godine, no zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone, u četvrtak su čelnici banke poručili da će kamate ostati na sadašnjim rekordno niskim razinama barem do kraja ove godine i najavili nove poticajne mjere u vidu dugoročnih, jeftinih kredita bankama kako bi se potaknulo kreditiranje. Posljedica je to usporavanja rasta gospodarstva eurozone. Prema nedavno objavljenim podacima Eurostata, u posljednjem lanjskom tromjesečju u eurozoni je rast na kvartalnoj razini iznosio 0,2 posto, nakon 0,1-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Na godišnjoj je razini, pak, rast iznosio 1,1 posto, znatno sporije u odnosu na treće tromjesečje kada je bruto domaći proizvod (BDP) eurozone porastao za 1,6 posto. „U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti”, kazao je predsjednik ECB-a Mario Draghi u četvrtak nakon što je središnja banka smanjila procjene rasta gospodarstva eurozone.

Tako sada procjenjuje da će gospodarstvo u ovoj godini porasti samo 1,1 posto, dok je prije očekivala rast od 1,7 posto. „Pojačani rizici ekonomskih izgleda povezani su s geopolitičkom neizvjesnošću, mogućnošću rasta protekcionizma i ranjivosti tržišta u razvoju”, pišu analitičari RBA u osvrtu na sjednicu ESB-a.

No, ističu da već za drugu polovicu ove godine i 2020. središnja banka očekuje nastavak rasta i približavanje inflacije ciljanoj razini u srednjem i dugom roku. „Prema našim očekivanjima gospodarstvo bi se u ovoj godini trebalo kretati u skladu s procjenama ESB-a. Međutim, očekujemo kako će u 2020. i 2021. gospodarski izgledi biti potisnuti zbog globalnog gospodarskog usporavanja. Kao rezultat toga, ne očekujemo snažniji zaokret u monetarnoj politici čak i duže od trenutnih tržišnih procjena. Obzirom na navedeno, ne očekujemo prvo podizanje referentnih kamatnih stopa prije 2021. godine”, zaključuju analitičari RBA u analizi, objavljenoj u petak.

Referentne kamate ESB-a važne su jer se po njima određuju kamate za kredite u eurima građanima i kompanijama, kao i kamate za zaduživanje država u eurima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 05:35