Usporavanje rasta i u Izraelu

Analitičari ne očekuju da će Bank of Israel mijenjati razinu kamatnih stopa

Središnja banka u Izraelu ne bi trebala mijenjati razinu svoje ključne kamatne stope zbog nestabilne geopolitičke situacije, jakog šekela i sporijeg rasta gospodarstva, kažu ekonomisti koje je anketirao Reuters
Jeruzalem
 Pixabay

Bank of Israel, izraelska središnja banka, u ponedjeljak najvjerojatnije neće mijenjati razinu svoje ključne kamatne stope, koju je nedavno povećala s 0,1 na 0,25 posto, vjeruju ekonomisti koje je anketirao Reuters.

Kao razloge zadržavanja kamatnih stopa u Izraelu na postojećoj razini ekonomisti navode sve nestabilniju globalnu situaciju, zatim, nastavak rasta izraelskoga gospodarstva po zadovoljavajućim stopama i jačanje šekela, izraelske valute, prema američkom dolaru. Središnje bankare u Izraelu na povećanje kamatnih stopa ne bi trebalo natjerati ni ubrzanje inflacije, koja je u siječnju iznosila 1,2 posto na godišnjoj razini, budući da je ona i dalje na niskim granama i kreće se unutar očekivanja izraelskih vlasti.

No, stručnjaci ipak upozoravaju da se izraelsko gospodarstvo, unatoč svojoj razmjerno dobroj rendgenskoj snimci, suočava sa značajnim izazovima. Prije svega, riječ je o usporavanju gospodarskog rasta, koji je u posljednjem tromjesečju prošle godine iznosio 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Zbog usporavanja rasta potkraj godine, Izrael je prošlu godinu zaključio s nešto manjom stopom gospodarskog rasta nego u 2017. godini. Naime, dok je rast izraelskoga gospodarstva u 2017. iznosio 3,5 posto, lani se usporio na 3,3 posto. Prognoze izraelske središnje banke za ovu godinu govore o gospodarskom rastu u Izraelu od 3,4 posto, te o rastu od 3,5 posto u sljedećoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:08