INVESTICIJA

Amerikanci u Zagrebu grade središnji podatkovni centar za jugoistočnu Europu

Digital Realty ušao u Hrvatsku 2020. preuzevši najvećeg neovisnog pružatelja usluga podatkovnih centara

Goran Đoreski, direktor Digital Realtya

 Jl/

Digital Realty, jedan od deset najvećih lanaca podatkovnih centara na svijetu i drugi globalno najveći neovisni takav lanac najavio je da u Hrvatskoj planira izgraditi središnji data centar za jugoistočnu Europu.

Američka kompanija u Zagrebu tijekom 2026. ponuditi usluge novog podatkovnog centra čiji bi kapacitet trebao dosegnuti do 30 MW-a.

Goran Đoreski, direktor Digital Realtya za Hrvatsku kaže da je ovo širenje rezultat šire mediteranske strategije kompanije.

Mediteranska strategija

- Ona uključuje i širenja u Rimu, Ateni, Kreti i Tel Avivu. Naš je cilj pružiti besprijekorno, standardizirano i dobro povezano iskustvo u blizini relevantnih tržišta. Zagreb, odnosno Hrvatska, nije izolirana točka na karti - kaže Đoreski.

Dodaje da razvijaju novi podatkovni centar kako bi pružali usluge klijentima u jugoistočnoj Europi i kako bi mogli pomoći klijentima da zadovolje potrebe na području ove regije.

Novi podatkovni centar trebao bi biti na razini onoga koji kompanija ima u Frankfurtu. To znači da će po standardima gradnje biti na ili iznad razine Tiera 3. Trenutačno u Hrvatskoj samo jedan podatkovni centar ima takav certifikat, a nekoliko ih pretendira na takvu titulu.

image

Novi podatkovni centar Digital Realtya gradit će se u Zagrebu, a u prvoj fazi postat će operativan tijekom 2026. godine

Jl/

Digital Realty ušao je u Hrvatsku krajem 2020. godine preuzevši tada najvećeg neovisnog pružatelja usluga podatkovnih centara u Hrvatskoj, tvrtku Altus IT. Đoreski pojašnjava da su od tada potrebe za uslugama podatkovnih centara značajno narasle.

- Digital Realty u Zagrebu ima objekt koji nije malen iz aspekta povezanosti, jer ovdje je više od 50 telekoma, i prisutnih kupaca i tehnologije, ali ima kapacitet od 1,5 MW s mogućnošću proširenja, ali ne do razine koja nam je potrebna - kaže Đoreski.

Pojašnjava da su zato na Jankomiru kupili zemljište za novu lokaciju, odnosno novi podatkovni centar.

- Zemljište je nabavljeno nakon što smo napravili analizu tržišta i predvidjeli njegov rast do kraja ovog desetljeća. Vjerujem da smo dimenzionirali proširenje u skladu s ciljevima - navodi Đoreski.

Novi podatkovni centar bit će izgrađen u fazama. Prva će biti online tijekom 2026. godine. Za dalje, tumači, pratit će se potrebe tržišta.

Povrat ulaganja

U Digital Realty trenutačno zapošljava 24 radnika i niz vanjskih partnera. Đoreski kaže da se na njih naslanjaju energetske, komunikacijske, tehnološke i ine kompanije.

- Rast podatkovnog kapaciteta nije linearan s rastom ljudi koji rade u data centru pa očekujem da ćemo se tek udvostručiti ili možda utrostručiti u nadolazećim godinama. No, po pitanju ulaganja, naša studija pokazuje da na jedan uloženi euro u podatkovne centre lokalnom se gospodarstvu vrati devet eura i stoga se radujemo što ćemo i dalje biti motor razvoja i Zagreba i Hrvatske - zaključuje Đoreski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:05