Justin Jin/BASF
Sjeverni tok 2

Amerikanci: Sada nam je meta samo srce projekta; Kremlj: Možete zakomplicirati, ali ne i zaustaviti dovršetak

Washington tvrdi da će projekt ugroziti europsku energetsku sigurnost a Moskva ističe da američke sankcije predstavljaju ‘nepoštenu konkurenciju‘
Piše: Novac.hr/HinaObjavljeno: 24. prosinac 2020. 18:16

Najavljena nova američka ograničenja vezana uz plinovod Sjeverni tok 2 mogla bi zakomplicirati dovršetak njegove gradnje, ali Rusija i njezini partneri namjeravaju dovršiti taj projekt, izvijestio je Kremlj u četvrtak.

Kabinet američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa priprema novi krug sankcija koje bi mogle zadati završni udarac projektu gradnje plinovoda Sjeverni tok 2, izjavilo je troje anonimnih dužnosnika.

„Nizali smo udarac za udarcem, a sada nam je meta samo srce projekta“, rekao je jedan od dužnosnika koji je tražio da ostane anoniman.

Rusija je ovog mjeseca nastavila s gradnjom 9,5 milijardi eura vrijednog plinovoda, nakon jednogodišnje stanke koju su izazvale američke sankcije. Projekt je dovršen 90 posto.

image
Tobias Schwarz/AFP

Radovi su u posljednje vrijeme bili fokusirani na polaganje cijevi na potezu dugom 2,6 kilometara u plitkim vodama njemačke ekskluzivne ekonomske zone. Većina preostalih 100 kilometara nedovršene rute nalazi se u dubokim vodama kod Danske.

Washington tvrdi da će projekt ugroziti europsku energetsku sigurnost a Moskva ističe da američke sankcije predstavljaju „nepoštenu konkurenciju“ i da bi trebale pomoći američkim proizvođačima ukapljenog prirodnog plina. Rusija će dovršiti plinovod, poručuju.

Spor možda neće prestati ni nakon što novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. siječnja, citira Reuters ocjene stranih diplomata.

Godine 2016. Biden je plinovod nazvao "lošim dogovorom" za Europu, kritiziravši Moskvu, a kampanju pritiska na Sjeverni tok 2 podržavaju i demokrati i republikanci u Kongresu, podsjeća Reuters. 

image
Odd Andersen/AFP

Američko ministarstvo vanjskih poslova trebalo bi Kongresu idućih tjedna dostaviti odgođeno izvješće o kompanijama koje bi se mogle naći u nevolji zbog potpore projektu, rekao je drugi neimenovani dužnosnik.

Dužnosnici nisu željeli navesti koji bi se pravni subjekti mogli suočiti sa sankcijama zbog neprijavljenog posla, rekavši tek da meta kaznenih mjera neće biti vlade ni dužnosnici.

Uključeno je nekoliko europskih pravnih subjekata, ali neki nisu svjesni implikacija angažmana na projektu plinovoda i još bi mogli izbjeći sankcije, ako se potrude "u dobroj mjeri dokončati angažman", rekao je neimenovani dužnosnik.

U konzorciju koji gradi Sjeverni tok 2 nisu odmah komentirali mogućnost novih američkih sankcija. U studenome su za Reuters procijenili da će postojeće i nove sankcije, budu li uvedene, izravno ili neizravno pogoditi više od 120 kompanija iz više od 12 europskih zemalja.

'Gatanje iz taloga kave'

Upitan imaju li Sjedinjene Države stvarne mehanizme da zaustave projekt, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov preporučio je da se "ne gata iz taloga kave" i podsjetio da je Europa zainteresirana za dovršetak gradnje.

image
Angela Merkel i Donald Trump
Nicholas Kamm/AFP

Sjeverni tok 2 predviđa izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi prostornih metara plina godišnje, od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promoviraju svoj ukapljeni prirodni plin, kao i Ukrajina i baltičke države.

Prije godinu dana Washington je uveo sankcije za sve koji sudjeluju u gradnji plinovoda pa je švicarski Allseas bio prisiljen zaustaviti polaganje cijevi. Unatoč tome, nedavno je započelo polaganje nedovršenog dijela plinovoda u njemačkim vodama.

Linker
19. svibanj 2021 14:02