Europska dominacija

Amerikanci izgubili titulu najvećeg svjetskog proizvođača aviona! Isporuke se prepolovile

Boeing je objavio da je prošle godine neto zaprimio narudžbe za samo 54 zrakoplova, Airbus 20 puta više
Boeing, ilustracija
 Mark RALSTON / AFP

Američki proizvođač zrakoplova Boeing u srijedu je izvijestio da je u 2019. godini zaprimio najmanje narudžbi u posljednja dva desetljeća zbog krize prouzročene prizemljenjem zrakoplova 737 MAX nakon dvije teške nesreće.

Boeing je objavio da je prošle godine neto zaprimio narudžbe za samo 54 zrakoplova, u usporedbi s 893 u 2018. godini, izvijestio je BBC.

Isporučili su, pak, 380 zrakoplova, 53 posto manje nego u godini ranije, te najmanje od 2007. godine.

To znači da je američka kompanija izgubila titulu najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova koju joj je preoteo europski konkurent Airbus s isporučena rekordna 863 zrakoplova u 2019., odnosno neto 768, nakon što se uračunaju otkazane narudžbe. Što se novih narudžbi tiče, lani su zabilježili 1.131 novu narudžbu, najviše za zrakoplove serije A320 i A220.

Boeingovi zrakoplovi tipa MAX 737 prizemljeni su u ožujku 2019. godine nakon dvije nesreće u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi. Zbog povlačenja iz prometa kompanija ih ne može isporučivati kupcima.

Prošlog su mjeseca obustavili proizvodnju svog dotad najprodavanijeg komercijalnog zrakoplova.

Svijetla točka za čikašku tvornicu zrakoplova bila je isporuka rekordnog broja 787 Dreamlinersa u posljednja tri mjeseca 2019. godine.

Kompanija je isporučila 45 širokotrupnih putničkih zrakoplova, koji su pušteni u promet 2011. godine.

U ponedjeljak je kormilo u Boeingu preuzeo novi izvršni direktor Boeinga David Calhoun. Izjavio je da je „siguran u budućnost” kompanije, te je poručio osoblju da će mu „primarni fokus” biti vraćanje zrakoplova MAX 737 na nebo.

Calhoun je zamijenio Dennisa Muilenburga, koji je otpušten u prosincu. U upravnom odboru smatrali su da je taj potez nužan kako bi se „obnovilo povjerenje” u Boeing.

Zrakoplovna industrija također osjeća pritisak zbog straha od usporavanja globalnog gospodarstva i američko-kineskog trgovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 06:53