Svjetska tržišta

Američko gospodarstvo se postupno oporavlja: Wall Street porastao, novi rekord Nasdaqa

Nasdaq indeks dosegnuo je već peti put ovoga mjeseca novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova
Piše: Novac.hrObjavljeno: 24. lipanj 2020. 13:12

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, a Nasdaq indeks dosegnuo je novu rekordnu razinu, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera i podacima koji ukazuju na postupan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 131 bod ili 0,50 posto, na 26.156 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,43 posto, na 3.131 bod, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 10.131 bod.

Nasdaq indeks dosegnuo je već peti put ovoga mjeseca novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Tehnološki je sektor bio među sedam od ukupno 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa koji su jučer zabilježili rast.

To se zahvaljuje makroekonomskim podacima koji pokazuju da se američko gospodarstvo postupno oporavlja.

Tako je objavljeno da se pad aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u lipnju znatno usporio, dok je prodaja novih kuća u svibnju snažno porasla, jer se gospodarstva saveznih država otvaraju nakon blokade započete polovicom ožujka.

„Kumulativni utjecaj gospodarskih podataka koje vidimo podržava V oblik oporavka cijene dionica. Podržava i stajališta da tržište dionica može i dalje rasti, unatoč popriličnoj šteti koju je gospodarstvu nanio koronavirus i vremenu koje je potrebno da se smanji nezaposlenost i oporave pojedini sektori, kao što su turistička i zabavna industrija”, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Dodaje da tržište podržava i uvjerenje ulagača da neće biti nove blokade gospodarskih aktivnosti, unatoč rastu broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u.

Raspoloženje na tržištu je ponešto splasnulo nakon medijskih napisa da bi Europska unija mogla blokirati dolazak Amerikanaca u Europu jer SAD ne uspijeva kontrolirati pandemiju.

S druge strane, sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama podržavaju najave novih poticajnih mjera, koje bi mogle ponovno sadržavati isplatu gotovine najugroženijim građanima i porezne olakšice.

Ministar financija Steven Mnuchin kazao je da će iduće poticajne mjere biti usmjerene na brzi povrat ljudi na posao.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 10, a S&P 500 oko 7,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 posto, na 6.320 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,13 posto, na 12.523 boda, a pariški CAC 1,39 posto, na 5.017 bodova.

Linker
07. listopad 2020 07:57