Novi problemi

Američki sud prihvatio tužbu koju su Hrvat i Slovenac podnijeli protiv Tesle

Gregor Lešnik i Stjepan Papeš tužili su Teslu za izrabljivanje stranih radnika
Tvornica Tesle u Fremontu, Kalifornija
 Stephen Lam / REUTERS

Američki sud prihvatio je tužbe Slovenca Gregora Lešnika i Hrvata Stjepana Papeša protiv proizvođača električnih automobila Tesla Motorsa, zasnovane na tvrdnjama o izrabljivanju radnika i prijetnjama deportacijom u slučaju bolesti ili prijave ozljede.

Sutkinja okružnog suda u San Joseu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji Lucy Koh odbacila je u ponedjeljak većinu od ukupno sedam tužbi protiv Tesle, a prihvatila je one Lešnika i Papeša, kojima je time omogućeno da traže dokumente i svjedoke kako bi mogli iznijeti svoj predmet pred sudom.

Lešnik navodi da je došao u SAD s radnom vizom B-1 i da je radio 250 sati mjesečno za manje od 950 dolara, što je znatno ispod minimalne plaće. U tužbi se tvrdi i da se stranim radnicima prijetilo deportacijom ili smanjenjem plaće u slučaju da obole ili prijave ozljede.

Sudskom tužbom, koju su Lešnik i Papeš podigli 2016. godine, traži se kolektivna parnica svih stranaca s radnom vizom B-1 zaposlenih u američkim tvornicama automobila.

Sutkinja Koh napominje da se njezina presuda bazira na "pozornom čitanju mjestimice nerazumljive" tužbe, dodajući pritom da su optužbe na račun Tesle "neuobičajeno detaljne".

Odbila je pak zahtjev za odbacivanjem tužbi protiv Teslinih podizvođača Eisenmann Corpa i ISM Vuzema, uz obrazloženje da posluju u istom pogonu.

Odbila je i tvrdnje Tesle i Eisenmanna da ne snose odgovornost za navodno izrabljivanje radnika budući da ih je počinio Vuzem. Koh je takvu odluku objasnila tvrdnjom da stranke koje imaju financijske koristi od tuđeg kršenja propisa također snose pravnu odgovornost za njih.

Iz Tesle su priopćili da su istražili navode iz tužbi i prekinuli poslovne odnose s podizvođačem ISM Vuzemom, budući da nije ispunio njihova očekivanja.

„Također smo u međuvremenu poboljšali naše ugovore s dobavljačima i mjere kako bismo uspješnije prekidali loše ponašanje”, istaknuli su u priopćenju.

U Eismannu i Vuzemu nisu odmah odgovorili na zahtjev Reutersa za komentarom.

Tesla je tek jedan od nekoliko proizvođača automobila navedenih u tužbi, ali je sutkinja prihvatila samo tužbu protiv te kompanije jer su tužitelji naveli da im se deportacijom prijetilo samo u Teslinim pogonima u Fremontu u Kaliforniji.

Radnici već dulje vrijeme prigovaraju na nisku razinu sigurnosti u Teslinim pogonima, što u kompaniji negiraju. Radnici također ističu da duge radne smjene i pritisak što brže isporuke uzimaju svoj danak, a neki su zatražili i osnivanje sindikata.

Prihvaćanje tužbe protiv Tesle vremenski se poklopilo s pritiskom na kompaniju da napokon počne ostvarivati dobit kao i s ostavkom Elona Muska na dužnost izvršnog direktora, motiviranom njegovom željom da otkloni tvrdnje regulatora da je naštetio investitorima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:00